Bizonyíték, nem ígéret: üzbég bankot vásárolt az OTP

Mindezt Orbán Viktor és Csányi Sándor OTP-vezér már korábban beígérték.

2022. december 12., 08:20

Szerző:

Aláírta a szerződést Csányi Sándor OTP-bankvezér, így valóban megvásárolták az üzbég, állami Ipoteka Bankot az OTP. Az RTL információi szerint a szerződés hivatalos ellenjegyzésén az üzbég állam részéről Timur Ismetov pénzügyminiszter, magyar részről pedig az elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes végezték el az üzbegisztáni Taskentben.

Az OTP az Ipotékát két lépésben vásárolja meg: először a részvények 75 százalékát, azonnal, majd még 25 százalékot három évvel az első tranzakció sikeres pénzügyi lezárása után. Ez várhatóan 2023 első felében történik majd meg.

Az Ipoteka Bank Üzbegsztánban az ötödik legnagyobb, piaci részesedésre jelenleg 8,5 százalék, lakossági ügyfélköre pedig több mint 1,6 milliós. Orbán Viktor miniszterelnök már korábban is utalgatott arra, hogy a bankot megvásárolják. A Türk Tanács novemberi ülésén mindemellett hangsúlyozta, vízgazgdálkodási, élelmiszeripari, és nukleáris energetikai kérdésekben is megállapodások születhetnek Üzbegisztánnal.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) fogadja Gianni Infantinót, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét (j) és Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét a Karmelita kolostorban 2021. november 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)