Úgy pörögtek a közbeszerzések a járvány alatt, mint még soha

A hatóság szerint egyszerűen tökéletes a közbeszerzési eljárási rendszer.

2022. január 21., 07:37

Szerző:

Rekordév volt a közbeszerzésben tavaly, 2021-ben a közbeszerzési piac mérete meghaladta a 4221 milliárd forintot, ebből több mint 2500 milliárd forint jutott a kkv-knak – közölte a Közbeszerzési Hatóság. A hatóság 2021-es gyorsjelentését ismertetve azt írták: a tavalyi 7676 darab közbeszerzési eljárás értéke 23 százalékkal haladta meg a koronavírus-járvány előtti utolsó „békeévben”, 2019-ben elért 3430 milliárd forintot. 2020-ban ez a szám 3263 milliárd forintos volt.

Ahogy az lenni szokott, tavaly is az építési beruházások adták a közbeszerzési eljárások túlnyomó részét, mintegy 62,4 százalékát.

2020-hoz képest ez a kategória ezermilliárd forinttal bővült. Az eljárások egyharmada (33,9 százalék) volt árubeszerzés, értékben ez a kategória 17,1 százalékot tett ki. A közbeszerzések 27,2 százalékát, értékben 20,5 százalékát adták a szolgáltatás-megrendelések tavaly, írja a hvg

A hatóság közleménye kiemeli, a kis- és közepes vállalkozások hagyományosan jól teljesítenek a hazai közbeszerzéseken: az utóbbi három évben rendre megközelítette a 90 százalékot a kis- és közepes vállalkozások által elnyert beszerzések aránya, és ezt igazolja az is, hogy tavaly rekordértékben, 2521 milliárd forintnyi  közbeszerzést nyertek el a kkv-k.

A hatóság külön megjegyezte, hogy senkinek nem kell izgulnia az átláthatóság miatt, ugyanis a magyarországi ajánlatkérők minden információt megadnak, nincsenek eltitkolt adatok a közbeszerzésekben, így ez Magyarországon 100 százalékos átláthatósági eredményt mutat. A Közbeszerzési Hatóság szerint ezzel az elsők között vagyunk az európai országok között. 

(Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke beszél labdarúgó akadémia és a Videoton FC közös, új, műfüves, székesfehérvári edzőközpontjának ünnepélyes átadásán 2013. január 17-én. Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

17:41

50 millió forint bírságot szabott ki a felügyelet az OTP Bankra pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzési tevékenységgel kapcsolatos, vagy annak vizsgálatakor feltárt hiányosság miatt. Hogy ez pontosan mit jelent, arról Binder István a jegybank felügyeleti szóvivője beszélt a Jazzy Business Class című műsorában. 

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.