Tőzsdére tart a kényszermunkával vádolt kínai online áruház

Tőzsdére mehet a Shein. A több mint 60 milliárd dollárt érő kínai online divatáru-kiskereskedő bejelentkezett a szabályozó hatóságoknál a New York-i tőzsdei bevezetésre.

2023. június 30., 15:33

Szerző:

Amennyiben parkettre lépnek, a Shein lehet a legértékesebb kínai vállalat az amerikai tőzsdén a 2021-ben 68 milliárd dolláros értékeléssel New Yorkban tőzsdére vonult, de egy év múlva törölt Didi Global fuvarozó cég.

A Shein szóvivője a Reutersnek küldött válaszában tagadta a „pletykákat” és elzárkóztak a további érdeklődéstől.

A Forbes emlékeztet, hogy a cég tőzsdei bevezetését ellenzi egy kéttucatnyi amerikai képviselőből álló kétpárti csoport. Arra kérték az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletet (SEC), hogy mielőtt engedélyezné a New York-i tőzsdei bevezetést, győződjön meg arról, hogy a vállalat nem alkalmaz kényszermunkásokat.

A Shein visszautasította azokat az állításokat, ami szerint a cég Kína Hszincsiang régiójából szállít és kijelentették, hogy betartja az etikus árubeszerzési előírásokat.

A Hszincsiang régióból származó anyagok, például a pamut, gyakran az ujgurok kisebbség kényszermunkájának termékei. Az Egyesült Államok emiatt tiltja a Hszincsiangból származó exportot.

(Kiemelt kép: 2023. május 4-én a párizsi Shein divatmárka egyik pop-up üzletében akasztókon helyezik el a ruhákat. Fotó: Christophe ARCHAMBAULT / AFP)

08:52

2023 októberében a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

08:28

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát – derül ki a bank360.hu elemzéséből.

07:39

Erősödött kissé a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.