Tízéves csúcsra került egy gyakran fogyasztott termék ára

A fáradtak és korán kelők rossz hírére.

2021. december 1., 17:45

Szerző:

A pandémia mellett a kedvezőtlen időjárási viszonyok és a kávétermelő országokban robbanásközeli állapotba került politikai helyzet is rontja a kilátásokat a kávé árával kapcsolatosan – írta a infostart.

A Nemzetközi Kávészövetség irányadó ára pénteken 2,07 dollár volt fontonként, ami 85 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az elemzők szerint a rohamosan emelkedő tendencia 2023-ban is folytatódhat. A drágulás hátterében több dolog is áll: a legjelentősebb ok, hogy Brazíliában (a kávétermelés egyik középpontja) mélyponton volt a hőmérséklet, majd egy aszályos időszak következett, ami miatt bizonytalan helyzetbe került a 2022-es termés – erről Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiáért felelős vezetője beszélt a CNBC-nek.

A rossz időjárás mellett a globális ellátási lánc problémái is jelentős hatással vannak a kávépiacra, mivel a termelők és a pörkölők gyakran különböző országokban találhatók. Továbbá beleszól a drágulásba a fuvarozási zavarok jelenléte is.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: Michael Tewelde / XINHUA/Xinhua via AFP)

17:53

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).

Ellenőrizte a fogyasztóvédelem a boltokat: 468 boltból 99-ben nem találtak jogsértést. A kormányszóvivő sajtótájékoztatóján közölte, az árstophoz kapcsolódó jogsértések akár 3 millió forintos bírságot is jelenthetnek az adott vállalkozásnak. Ha ismételt jogsértést követ el az üzlet, az előző bírság kétszeresét kell megfizetnie. 

Januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól – közölte a Datahouse friss adatai alapján a JóAutók.hu.