Kártyavárként omlik össze a Tiborcz István turai kastélya? A NER ékkövének indult, pénznyelő lett belőle

Tiborcz István ötcsillagos turai kastélyszállója úgy tűnik nem váltja be a hozzá fűzött reményeket: folyamatosan veszteséget termel, ezért átalakítják a profilját, az alkalmazottak egy részét pedig kirúgják.

2024. október 10., 09:54

Szerző:

Tiborcz István és csapata már csak néhány hétig működtetik hotelként az ötcsillagos, turai kastélyszállót, és az alkalmazottak egy részének is búcsút intettek az elmúlt hetekben – írja cikkében a 24.hu, hozzátéve: a BDPST Zrt. tájékoztatása alapján a leányvállalatánál csupán „az üzleti modell finomhangolása” zajlik. A mérlegadatok ugyanakkor azt mutatják, hogy komolyabb problémák állhatnak a több milliárdos beruházással kialakított, 19 szobás Botaniq hotel leállításnak hátterében: az üzemeltető cég ugyanis a 2020-as nyitás óta egyszer sem tudott nyereséges évet zárni, és emiatt a központi cégnek kellett folyamatosan kölcsönöket pumpálnia bele. 

Tiborcz István csak Budapest jövőjét tartotta szem előtt

A miniszterelnök veje, Tiborcz István tavasszal a Bloomberg amerikai hírügynökség megkeresésére beszélt az épülő hotelbirodalmáról. A sajtónak ritkán nyilatkozó Tiborcz akkor azt mondta, hogy a magas színvonalú szálláshelyek létrehozásával a nyugati fővárosokhoz való felzárkózásban akarta segíteni Budapestet, és a vidéki szállodaberuházásokkal is a turizmusfejlesztés volt a célja. Ráadásul – saját elmondása szerint – hosszú távra tervezett, nem is véletlen, hogy a nemzet vejének üzleti érdekeltségei nyolc év alatt túllépték a 65 milliárd forintos összértéket. 

A 24.hu cikkében felidézte, hogy az elmúlt években a turai kastélyszálló volt a BDPST Zrt. körül létrehozott birodalom egyik ékköve. Aminek alapjait a 140 éves Schossberger-kastéllyal fektették le, majd a prémium minőségű hoteleket és gasztronómiai egységeket összegyűjtő, Botaniq Collection brand szépen hízott magától. Ennek köszönhetően ma olyan intézményeket tudhat magáénak, mint az Andrássy Kúria és Spa, a Verno House, a Flava étterem, valamint az eddig Turán is működtetett egy Michelin Guide ajánlással bíró fine dining éttermet. Ezekben az egységekben az árakat is a magas elvárásokhoz lőtték be: a kastélyszállóban az utolsó szezonban már 2,5–3 millió forintot kértek az elnöki lakosztályért, egyetlen éjszakára. 

A kastély nem szűnik meg létezni, csak profilt vált

A lap megkereste a bezárás híre kapcsán a BDPST Zrt.-t, ahonnan közölték: a kastélyszállót nem zárják be, csak az üzleti modellt változtatják meg. Mint írták, a menedzsment „a privát bérlések és az egyedi rendezvények iránt jelentősen megnövekedett igényekre” reagált, és a klasszikus, hotelszerű működés helyett a csoportos szálláshely-szolgáltatásra, valamint a rendezvények kiszolgálására állnak át. Azaz a kastély céges és üzleti eseményeknek, egyedi rendezvényeknek, esküvőknek és kulturális programoknak fog helyszínt biztosítani. Hozzátették, a Tiborcz-kastély üzleti modelljében történt váltás szervezeti átalakulásokat is szükségessé tett, a működést ezért szűkebb szakmai stábbal oldják meg. Ugyanakkor a távozni kényszerülő dolgozók jelentős részét el fogják helyezni a cégcsoporton belül. A távozók pontos létszámáról a cég adatot nem közölt. 

(Kiemelt képünkön a Turai Kastélyszálló. Forrás: BOTANIQ Turai Kastély / Castle of Tura)

2024. október 9., 12:03

Továbbra sincs egyértelmű terv arra, hogy Magyarország a közeljövőben hogyan érheti el az 1000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagbér szintjét. Az mindenesetre biztos, hogy az Orbán Viktor által is vázolt cél akár komoly problémát is okozhat.