Tiborcz István előlépett az árnyékból, azonnal 35 milliárdos vagyonnal nyitott a leggazdagabb magyarok között

Szerző:

„A Tiborcz István által értékmentésként aposztrofált tevékenység kétségbevonhatatlanul előremutató: a turai Schgossberger-kastély, a Szabadság téren álló Adria-palota, a Vörösmarty tér szomszédságában álló Münnich-ház-Weber-ház-Mahart-ház épületegyütes vagy éppen az Andrássy úti Weiss Manférd-villa jelenleg is zajló felújítása és újraértelmezése egytől egyig látványos képviselői a Nyugaton már polgárjogot nyert, a klasszikus és modern harmonikus fúziójára épülő újhullámos ingatlanfejlesztési filozófiának”.

– ezek a méltató szavak állnak a napi.hu által kiadott 100 leggazdagabb magyar című kiadványban, amelyben először szerepel Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István. A 33 éves vállalkozó a 32. helyre került, azaz a felsőházban nyitott a leggazdagabbak között.

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Az Elios-botrányban világhírnevet szerzett fiatal ingatlanbefektető összvagyonát 35 milliárd forintra taksálta a kiadvány, melynek alapjául a BDPST Groupban lévő tulajdona szolgál. A cég az elmúlt évben tovább terjeszkedett, tulajdont szerezve a tőzsdén is szereplő Appeninn Nyrt.-ben, ami kiskereskedelmi ingatlanbefektetéssel foglalkozik.

A portré kitér arra, hogy Tiborcz 2013 óta kötött házasságot Orbán Viktor lányával, Orbán Ráhellel, a BDPST Groupot pedig 2015-ben alapította. A kiadvány érdekessége, hogy

amennyiben elfogadjuk, hogy egy mindössze négy éve épülő céggel ért el 35 milliárdos vagyont, az példátlan vagyongyarapodást jelent.

A kiadványból kimaradt, hogy Tiborcz Istvánnak 2015-ig érdekeltsége volt az Elios Innovatív Zrt.-ben, amely körül az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint szervezett csalási mechanizmust építettek ki, hogy a cég nyerjen az országszerte kiírt közvilágítási pályázatokon. Emiatt az OLAF javaslatot tett, hogy az Európai Bizottság a teljes, 13-13,5 milliárd forintos támogatást kérje vissza. Az Orbán-kormány le sem adta a számlákat a pályázatok után.) A cég 2009-ben indult és már 2013-ig 300 millió forintos osztalékot termelt, a veje vagyongyarapodását firtató kérdésekre azonban Orbán Viktor úgy válaszolt, üzleti ügyekkel nem foglalkozik. Bár az ügyben nyomozás indult, ezt a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányára hivatkozva 2018 novemberében lezárta. Brüsszeli ellenőrök márciusában razziát tartottak a cégnél. Ennek ellnére a Kúria hat napja úgy ítélte meg, hogy Tiborcz István nem közszereplő.

Tiborcz István többször hol szerepelt, hol nem szerepelt a cég vezető tisztségviselői között, de kiemelendő, hogy mikor 2014-ben a cég 50 százalékos tulajdonjogát megszerezte, akkor az elnyert közbeszerzések összértéke már elérte a 3 milliárd forintot. Ebben az évben a kivett összes osztalék már elérte a 1,5 milliárd forintot.

Tekintettel arra, hogy Tiborcz István már jóval a BDPST Group előtt milliárdos bevételű cégekben volt érdekelt, illetve vehetett fel hatalmas osztalékot, vagyona már jóval korábban meghaladhatta a mostani ranglista 100. helyén álló Losó József élelmiszeripari vállalkozó 9,1 milliárdos vagyonát.

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.