3+1 Temu-trükk, amikkel érdemes nagyon vigyázni

Megjelenése óta rengeteg vád éri a Temu nevű kínai webshopot, ám bőven akad olyan eset is, amikor a kínai gyökerekkel rendelkező cég vétlen az átverésekben. Az alábbiakban ezekre hozunk pár példát.

2024. szeptember 25., 15:31

Szerző:

Az ESET kiberbiztonsági szakértői összegyűjtötték, a hvg.hu pedig sorra vette azokat az átverési taktikákat, amiket a Temu webshopjában a leggyakrabban észlelhet a mezei felhasználó.

1. Együttműködés a hírességekkel

A Temu népszerűségét használja ki az a taktika, miszerint a csalók hírességek nevében tesznek közzé bejegyzéseket, mintha az adott sztár kereskedelmi partnerségben állna a webáruházzal. Ezzel a cél az, hogy rávegyék a rajongókat a posztban szereplő ajánlókód beírására a Temu oldalán, amiért cserébe azt ígérik, hogy kedvezményes áron vásárolhatnak majd a kollaboráció termékeiből. Csakhogy ez hazugság, a kódok beírásával ugyanis csak a csalókat gazdagítja az ember.

2. Óriási kedvezmény, hatalmas átverés

Azokkal a weboldalakon látható és e-mailekben érkező reklámokkal is érdemes óvatosan bánni – figyelmeztet a lap –, amik hatalmas kedvezményeket ígérnek a Temu széles termékkínálatára. Az oldal ugyanis klasszikus social engineering technikákat alkalmaz, azaz rövid ideig tartó jelentős kedvezményeket hirdet meg. Az ilyen reklámokban szereplő linkek ugyanakkor egy adathalász oldalra vezetnek, ahol a csalók könnyedén megszerezhetik a bankkártyaadatainkat, ám a felhasználó sohasem kapja meg a rendelését.

3. A levásárolható összeg és kupon esete

A Temu felületén levásárolható összeg vagy kupon szerezhető, ha valaki másokat is vásárlásra ösztönöz az oldalon, és ők felhasználják az ajánlói kódot. A csalók a közösségi médiában trükkös megoldással gyűjtenek maguknak krediteket. Például fotókat tesznek közzé egy hírességről a Twitteren vagy a TikTokon egy olyan üzenettel, ami arra utal, hogy a felhasználók a sztárok aktképeihez férhetnek hozzá, ha beírják a kódot a Temu oldalán. Képek természetesen nincsenek, a csalók egyszerűen kedvezményeket gyűjtenek.

+1 A hamis termékek vidéke

Noha a Temu testvérvállalata, a Pingduoduo szerepel azon a listán, amelyen az Egyesült Államok a szellemitulajdon-hamisító piactereket veszi sorra, jelenleg nincs arra utaló bizonyíték, hogy a Temu kizárólag hamisított termékeket forgalmazna. Születtek ugyanakkor olyan beszámolók egyes másolatokról, amelyek szerint a Temu a hamisítás határát súrolja, de nem lépi át azokat. Ha egy felhasználó rákeres például egy Apple termékre, akkor az eredetihez hasonlító termékeket talál, töredékáron, ami azért erős gyanúra ad okot a hamisítást illetően. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP)