Egyre kevesebb élelmiszert vásárolunk

Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 3,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – ismertette kedden a Központi Statisztikai Hivatal. Viszont az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben negyedik hónapja csökkent a változatlan áron számolt forgalom.

2022. november 8., 15:08

Szerző:

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben negyedik hónapja csökkent a változatlan áron számolt forgalom, szeptemberben 2,8 százalékkal. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,1 százalékkal csökkent.

Nőtt a használtcikk forgalom

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 2,7 százalékkal nőtt. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 21,2, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 14,7, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 8,4, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,4, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,0 százalékkal nőtt. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 1,0 százalékkal mérséklődött a forgalom az illatszerboltok forgalmának 5,9 százalékos visszaesése miatt.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,4 százalékkal csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 18,6 százalékkal nagyobb volt.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 18,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, ami szinte megegyezik az augusztusi 18,5 százalékkal.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,4 százalékkal csökkentek.
Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1456,8 milliárd forintot tett ki, ami kevesebb az előző két havinál.
Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Január-szeptemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 26,9 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatással kiigazított volumene a múlt év első három negyedévéhez viszonyítva.

(Kiemelt képünk: Hatósági áras búzafinomliszt a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben. MTI/Balogh Zoltán)

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora reggel a kedd esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.