Szakértő: Nem látni, mitől erősödhetne a forint

Beke Károly elmagyarázta, minek köszönhető a drasztikus forintgyengülés.

2022. július 5., 17:55

Szerző:

Sorban döntötte meg a negatív történelmi rekordokat a forint kedden az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben. A hatalmas zuhanás okairól Beke Károlyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte az Inforádió.

Az elemző szerint az újabb és újabb történelmi mélypontok elsősorban a nemzetközi hangulatváltozásnak köszönhetők. A dollár erőteljes erősödést mutatott az elmúlt időszakban: csaknem húszéves csúcson áll az euróval szemben, hétfő óta 1,3 százalékkal ment feljebb árfolyama. 

„A forint az a régiós deviza, amelyik a legérzékenyebben reagál a dollár erősödésére, és úgynevezett magasbétájú devizaként viselkedik, tehát amikor a dollár erősödik, akkor a forint jellemzően gyengül”

– közölte Beke Károly.

Szerinte súlyosabb probléma, hogy amikor javul a nemzetközi hangulat, a forint olyankor sem tud érdemben javulni, mert az újabb hangulatromlás esetén rászállnak a befektetők, így piaci szembeszélben megy a forint. 

A dollár erősödése az euróval szemben már évek óta tart, ennek egyik oka, hogy a két jegybank másként viselkedik – mondta Beke. Említette, hogy a Fed már márciusban elkezdte emelni a kamatot, és azóta még többször is, eközben az Európai Központi Bank csak fogadkozik: „most éppen azt mondják, hogy júliusban már istenbizony kamatot fognak emelni” – fogalmazott a szakértő.

Az elemző kiemelte, hogy a régió valutáihoz képest is súlyos a forint helyzete, a lengyel zloty is sokat gyengült, de meg sem közelíti a forint romlását, a cseh korona pedig stagnál, a horvát kuna pedig a jövő évi eurócsatlakozás miatt stabil. 

„A cseh jegybanktól már megszokhattuk azt, hogy nagyon erős árfolyammenedzselést végez, a múlt hónapban egy hónap alatt 7 ezer milliárd eurót költöttek el arra, hogy a korona gyengülését megfékezzék” – magyarázta. A horvát kunával szemben 15 százalékot romlott a forint, sok magyar érhet meglepetés, amikor a horvátországi nyaralásához szeretne pénzváltani.

Beke Károly szerint egyelőre nem látszik, mitől erősödhetne a forint:

„A múlt héten a Magyar Nemzeti Bank próbálkozott egy meglepő lépéssel a piac számára azzal, hogy összeolvasztotta az alapkamatot és az egyhetes irányadó betéti rátát, úgy látszik, most már kijelenthetjük, nem jött be. Ideig-óráig tudott segíteni a forinton.”

Egyetlen optimista forgatókönyvet tud elképzelni: most megálla a gyengülés és 400 forint körül stabilizálódik az árfolyam.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Pásztor Csaba/168.hu)

 

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.