Rossz hír: többhetes csúcsra ugrott az európai gáz ára

A friss hírek szerint a tervezettnél tovább fog tartani a norvég Gassco karbantartása. 

2023. szeptember 26., 14:53

Szerző:

A norvég gázrendszer-üzemeltető Gassco a hétvégén meghosszabbította a Skarv mező leállítását október 2-ig, majd tegnap ismét kitolta a karbantartásokat október 8-ig. Ez ahhoz vezet, hogy a vártnál alacsonyabb norvég kínálat korlátozza a tárolói betáplálásokat. Ez akár a további áremelkedés irányába ható tényező is lehet – mondta Marina Tsygankova, az LSEG elemzője a Portfolionak.  A fejleményre reagálva megugrott a gázár. Az európai gáztárolói töltöttség azonban rendkívül magas szinten áll, illetve elemzők szerint a meleg időjárásra vonatkozó előrejelzések is korlátozhatják a további emelkedést.

A Holland TTF gáztőzsdén 11 százalékkal került feljebb a jegyzés és megawatt-óránként 44,9 eurón is állt, nap végén pedig 44,1 eurón zárt. Ilyen magas záróárfolyamot utoljára áprilisban volt. Az Engie EnergyScan elemzői szerint a megawattóránkénti 40 eurós (MWh) szint feletti shortfedezeti aktivitás és a TTF-opciók e heti lejárata előtti pozíciók kiépítése ma is hozzájárulhat az áremelkedéshez. Ugyanakkor az október eleji, meleg időjárásra vonatkozó előrejelzések korlátozhatják a további emelkedést.

(Kiemelt képünkön: a norvég Gassco közüzemi vállalat telephelye. Fotó: INGO WAGNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)