Jócskán drágulhat a rizs ára, ha betiltják az ázsiai ország termékeit

Az EU, az USA és Nagy-Britannia a Pakisztánból érkező rizs betiltását fontolgatja. 

2024. július 5., 12:21

Szerző:

Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az USA is nemet mondhat a pakisztáni rizs importra, miután szermaradványokat találtak több onnan származó tételben is – adta hírül az Agrarszektor.hu. Az ázsiai ország a világ top rizsexportőrei közé tartozik, vagyis az innen származó import betiltása jelentős emelheti az árakat a globális élelmiszerpiacon.

A Dawn című pakisztáni lapban megjelent elemzés szerint 2023-ban az Európai Unió fokozott riasztást adott ki, mivel a Pakisztánból és Indiából származó rizsszállítmányokban növényvédőszer-maradványokat találtak, legfőképpen a basmatiban. Emellett Pakisztánban az elmúlt három évben folyamatosan magasabb volt a mikotoxinok, különösen az aflatoxinok előfordulása. Az aflatoxinok olyan mérgező anyagok, amelyek a rizsben gombák vagy penészgombák fertőzésével alakulnak ki. 

A növényvédőszer-maradékok és a mikotoxinok számának növekedése riadalmat keltett az exportőrök körében, akiket most az uniós tilalom fenyeget, hacsak nem hajtanak végre azonnal korrekciós intézkedéseket. A pakisztáni élelmiszer-biztonsági protokollok megerősítése a rizságazatban most már elengedhetetlen.

A rizs termesztésére sok helyen elmaradott módszereket használnak

Pakisztánban a gazdák gyakran használnak olyan agrokémiai szereket, amelyek, a szárfúrók, a barna poloskák és a gombás fertőzések elleni küzdelemhez szükségesek. Ezeket a vegyszereket azonban nem engedélyezték a rizskultúrákban való használatra, ami a betakarított rizsben a növényvédőszer-maradványok megnövekedett szintjéhez vezet. 

Sokan nincsenek tisztában a rizsspecifikus agrokémiai szerekkel, azok megfelelő adagolásával. És továbbra is alkalmazzák az elavult napon történő szárítási módszereket, annak ellenére, hogy ezek nem hatékonyak a nedvességtartalom 14-15 százalékos, biztonságos küszöbértékre történő csökkentésében. A nyomon követhetőség és a minőségellenőrzés hiánya tovább növeli a nem megfelelő rizsszállítmányok elterjedtségét.

A pakisztáni kormány jelentős akadályokkal néz szembe, többek között a befolyásos növényvédőszer-vállalatok ellenállásával. Pénzügyi ösztönzők, például exportfejlesztési felárakkal és a rizsfeldolgozó üzemek szárítóberendezéseinek korszerűsítésére irányuló támogatott hitelprogramokkal is ösztönözhetik a biztonságosabb mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazását. Ezek az intézkedések azonban erőteljes kormányzati támogatást és hatékony szakpolitikai végrehajtást igényelnek, ami jelenleg hiányzik – jelentette a Dawn.

(Kép forrása: Pixabay)