Miniszterelnöki engedéllyel 450 milliárddal költhet többet Nagy Márton

Orbán Viktor 450 milliárdos túlköltést engedélyezett Nagy Mártonnak. A döntését nem indokolta meg, de nem kizárt, hogy a ferihegyi reptér közelgő megvásárlásához van köze.

 

2024. január 10., 13:04

Szerző:

Nagy Márton túllépheti az idei költési keretét, mégpedig legfeljebb 450 milliárd forinttal – erre adott engedélyt Orbán Viktor egy, a kedd esti Magyar Közlönyben megjelent határozatával. A hvg.hu az engedélynek a ferihegyi reptér közelgő megvásárlásához lehet köze.

A határozat konkrétan a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok forrásjuttatásai kiadási előirányzatának túllépését hagyta jóvá. A 11 társaság között található például a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. és a Magyar Turisztikai Ügynökség is.

A cikk szerint a mostani rendelet azonban vélhetőleg leginkább a szintén a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t érinti, ami intenzíven munkálkodik a Budapest Airport tavaszra várható felvásárlásán.

A portál emlékeztet, hogy a kormány a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport 51 százalékát igyekszik megszerezni s a tranzakciót Nagy Márton miniszterre bízta. Nagy tárcája az elmúlt év végén közölte, hogy a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt.-ben és a Yettel Magyarországban meglévő tulajdonrésze, valamint a hazai VIG társaságokban meglévő részesedésének döntő része eladásával közel 270 milliárd forintot már begyűjtöttek a reptérvásárlásra.

(Kiemelt kép: Nagy Márton, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium minisztere. Fotó: Századvég Konjunktúrakutató, Facebook)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett? 

A NAV a tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutákból származó jövedelmeket is ellenőrzi. Amennyiben a magánszemély külföldi banknál vagy befektetési szolgáltatónál rendelkezik számlával és ennek következtében külföldről származó bevétele keletkezik, akkor a külföldi kifizetésre vonatkozó adatokkal a magánszemélynek saját magának kell kiegészítenie a bevallástervezetét.