Extraprofitadót vetnének ki a gabonakereskedőkre

Miközben nem számolnak be arról, hogy mennyi gabonát tárolnak, rekordnyereséget könyvelnek el a globális gabonakereskedő cégek. Többen az extraprofitadó bevezetését sürgetik.

2022. augusztus 24., 15:29

Szerző:

A The Guardian cikke szerint az ukrajnai háború és az energia drágulása miatt a kereslet 2024-ig is meghaladhatja majd a kínálatot a gabonakereskedelemben. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete az élelmiszer árak több, mint 20 százalékos emelkedéséről számolt be. A Világélelmezési Program elemzése kimutatta, hogy 345 millió ember élelmiszer-biztonsága van közvetlen veszélyben, míg a COVID-19 előtt ez 135 millió volt. Még az extraprofitadó bevezetése is felmerült.

Nem tudjuk, hogy valójában mennyi eladható gabona van

Az négy legnagyobb gabonakereskedő cég (Bunge, Cargill, Louis Dreyfus és Archer-Daniels-Midland Company) a becslések szerint a globális gabonakereskedelem 70-90 százalékát ellenőrzi. Az ENSZ extrém szegénységi és emberi jogi jelentéstevője, Olivier De Schutter  hozzátette, hogy mivel a globális gabonapiacok még koncentráltabbak, mint az energiapiacok, ezért még kevésbé átláthatóak, és a haszonszerzés esélye is óriási. 

Az átláthatóság problémája mutatkozik meg ott is, hogy a globális gabonatartalékok vélhetően bőségesek, mégis elképesztő mértékű az élelmiszerár-emelkedés. A cégek azonban nem hozzák a nyilvánosságra, hogy mennyi gabonájuk van tartalékban. 

„A Cargill 23 százalékos bevételnövekedésről számolt be, ami a május 31-én véget ért évben rekordösszeget, 165 milliárd dollárt tett ki, míg az Archer-Daniels-Midland az év második negyedévében története legmagasabb nyereségét érte el. A Bunge árbevétele 17 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A Louis Dreyfus 2021-re több mint 80 százalékkal magasabb profitot jelentett az előző évhez képest” – foglalja össze az Infostart.hu.

Spekulációszag terjeng a levegőben, bevetnék az extraprofitadót

Bár John Rogers, a Moody's hitelminősítő elemzője szerint a szűkös kínálat és a megemelkedett kereslet esetén természetes, hogy megemeli az élelmiszerárakat. A szakember nincs meggyőződve róla, hogy bármiféle együttműködés alakult volna ki a négy nagy cég között a kapitális profitért, meglátása szerint más vállalatok is egyre feljebb törnek a globális gabonapiacokon. A The Guardian nem egy kormányzati szervezet nem nyilvános elemzésében azonban az látható, hogy egyes cégek azért növelik az árrésüket.

Ezért merült fel többekben is az extraprofitadó bevezetésének gondolata.

A nemzetközi fejlesztési jótékonysági szervezeteket tömörítő Bond hálózat politikai vezetője, Sandra Martinsone szerint ezzel helyre lehetne állítani az élelmiszerpiacok egyensúlyát, és támogatni a legszegényebbeket. Nem csak a Bond hálózat, de az Oxfam nevű jótékonysági és kampányszervezet is ilyen formában akar fellépni a lehetséges spekuláció ellen. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Az ukrajnai Zaporizzsja Melitopol kerületében lévő gabonaraktár. Fotó: RIA Novosztyi/Szputnyik
RIA Novosti/AFP)

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.