Lengyelország különadót vetne ki az extraprofitra

Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat - mondta Jaroslaw Kaczynski, a PiS kormánypárt vezetője a hétvégén a választókkal tartott találkozón.

2022. július 4., 13:39

Szerző:

„Nem szeretném eldönteni a bankárok helyett (hogy mennyi legyen a betéti kamat), de annak 'szilárd' kamatnak kell lennie, nem olyan magasnak, mint az infláció, de (elégnek) ahhoz, hogy az emberek úgy érezzék, hogy van értelme bankba vinni a pénzüket, mert ott sokkal kevesebbet veszít (az értékéből)”

– mondta Kaczynski. „Ha nem, akkor meg kell adóztatnunk ezeket a nyereségeket.”

A betétek és megtakarítási számlák kamatai gyakran csak 0,1-0,3 százalékosak – mutatott rá a politikus. Artur Sobon pénzügyminiszter-helyettes megerősítette, hogy napirenden van egy ilyen lehetőség megvitatása. „Ez nem tabutéma számunkra” – mondta a közszolgálati rádió egyik adásában. „Ha a különadóról beszélünk, akkor nem zárom ki az ilyen megoldást. [...] abban az esetben, amikor egyes gazdasági társaságok visszaélnek pozíciójukkal, hogy extraprofitra tegyenek szert ügyfeleik kárára”.

(Kiemelt képünk: A lengyel elnök sajtóirodája által rendelkezésre bocsátott kéziratos anyagon Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes a varsói elnöki palotában tartott eskütételen látható 2020. október 6-án. Fotó: Grzegorz JAKUBOUSKI / különböző források / AFP)