Itt nyílhat az orosz bolthálózat, a Mere első hazai üzlete

Első körben 15 üzlet megnyitását tervezi az orosz kiskereskedelmi lánc, a Mere Magyarországon. 

2024. június 5., 13:14

Szerző:

Úgy tűnik, a Lidl és az Aldi mégiscsak versenytársat kap az orosz Mere üzletlánc személyében, ami három körben öt-öt, tehát összesen tizenöt üzlet megnyitását tervezi a Világgazdaság értesülései szerint. 

Április 1-jén jelentek meg az első hírek az orosz diszkonthálózat hazai megjelenéséről, egészen elképesztő számokkal. Az akkori tervek szerint ugyanis az első évben húsz üzletet nyitottak volna Budapesten és az agglomerációban. Három éven belül pedig már 200 bolttal számoltak, amik évi 700 millió eurós forgalmat generáltak volna. Csak összehasonlításképp, a Lidl is 200 üzlettel rendelkezik ma, de ezek kiépítése 15 év alatt történt meg. 

Száz üzletet is nyithat a Mere hazánkban

A fantasztikus bejelentések után csend honolt egészen mostanáig, de a legfrissebb információk szerint valóban megnyílik idén az első Mere üzlet Budapesten. Mégpedig Újpesten, ahol már közel a megállapodás egy újpesti ingatlan bérlésére. A cég 5-10 éves célkitűzésében 100 üzletből álló hálózatot szeretne felépíteni, Budapest és környéke után a vidéki nagyvárosok, végül pedig a kisebb települések következnének. 

A Mere nem akar új üzleteket építeni, hanem meglévő épületeket szeretne átalakítani. Olcsó, ugyanakkor nagy, 1000 négyzetméteres alapterületű csarnokokat keres, amely ideális a raklapos szortiment kihelyezésére. Az üzletek megnyitásához hatósági engedélyek is kellenek, de a cég képviselői már benyújtották a szükséges iratokat. Ha zöld utat kapnak, pár hét alatt kinyithatnak a boltok, amelyek kialakítására boltonként 200 millió forintot szánnak. 

Mi kapható a Mere üzleteiben?

A vg információi szerint a Mere maximum 500 termékes kínálattal fog bírni, ennek 80 százalékát pedig a már jól megszokott magyar beszállítók adják. A hvg újságírója nemrég meglátogatta a nagyváradi üzletet, ahol feltérképezte a kínálatot. A próbavásárlás során elsősorban fagyasztott, száraz, aszalt és konzervárukat talált, hiányzott viszont a friss zöldség, gyümölcs, a pékáru, a tojás, és a tej is. Az élelmiszerek mellett kaphatóak tisztítószerek is, viszont tisztálkodószerekből szűkös volt a választék. 

Az biztos, hogy a tervezett üzletek megközelítése nem lesz egyszerű, és inkább csak autóval lesz elérhető, mivel a legtöbb bolt kietlen, városszéli raktárakban működik. Az üzletek belsejét is egyfajta ridegség jellemzi, mivel semmilyen extrára nem költenek, így nincsenek reklámok, dekoráció vagy épp ügyfélszolgálat. A termékek leginkább csak raklapokba halmozva vagy kartondobozokban állnak. Az áruk viszont akár harmadával is olcsóbb lehet az alacsony, 15 százalékos árrés miatt. 

(Kép forrása: Nicolas Maeterlinkck/Belga Mag/Belga via AFP)