Ennyire éri meg a törököknek magyarokkal bizniszelni

Még a jegyzet tőkét is háromszorosára tudták növelni. 

2021. november 26., 11:48

Szerző:

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai számos vállalatot és iparágat nehezen érintett, ennek ellenére vannak olyan cégek, amelyek pont a pandémiának köszönhetik virágzásukat. Közéjük tartozik Adnan Polat a magyar külkereskedelem pörgetését célzó, többségében törökországi kereskedőházakat működtető cége, mely nemcsak rekordnyereséget ért el 2020-ban, de a tulajdonosok nemrég tőkét is emeltek benne – írja az mfor.

Adnan Polat híresen jó baráti viszonyt ápol a magyar miniszterelnökkel. A vállalkozó ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft.-je ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft.-je. A cég már a korábbi években is ért el sikereket, de a vállalat  2020-as teljesítménye ezeket messze felülmúlta. 

Az ALX-et még  2015-ben alapították, a következő évben 10 milliós nyereséget produkált, 2017-ben pedig már csaknem meg is tízszerezte ezt. A következő években   visszafogottabban teljesített a vállalat. 2018-ban 56 millió, majd egy évvel később 39 millió forintos profitot ért el. 2020-at pedig több mint 204 millió forint tiszta nyereséggel zárta.

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök (b3) és Orbán Viktor miniszterelnök (b4) Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. Balról Adnan Polat török üzletember (b) és Emine Erdogan, a török elnök felesége (b2), Orbán Viktor mellett jobbról Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (b5). Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)