A nyugdíjas munkavállalónak és nőknek köszönhetően nőtt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint ez a nyugdíjas munkavállalóknak is köszönhető. 

2024. május 24., 11:47

Szerző:

A nyugdíjas, vagyis a a 65 év felettiek és a dolgozó nők számának növekedése jelentős mértékben járult hozzá ahhoz, hogy áprilisban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel bővült. A 2024. február–áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma a 15–74 évesek körében 4 millió 739 ezer fő volt, 41 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma érdemben nem változott, 2 millió 496 ezer főt tett ki, míg a nők esetében 39 ezerrel, 2 millió 243 ezer főre bővült – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében.

A hazai elsődleges munkaerőpiacon 4 millió 567 ezer fő dolgozott, 38 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Míg a külföldön dolgozók létszáma 11 ezerrel, 110 ezer főre bővült, addig a közfoglalkoztatottak létszáma 8 ezerrel, 62 ezer főre csökkent. A 15–64 évesek körében a foglalkoztatási arány 0,6 százalékponttal, 74,9 százalékra nőtt. A ráta a férfiak esetében változatlan, 78,7 százalék maradt, míg a nőknél 1,1 százalékponttal, 71,1 százalékra emelkedett.

A foglalkoztatottak aránya a nyugdíjas munkavállalók miatt is emelkedett 

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint az áprilisi munkaerőpiaci eredmények több szempontból is kedvezőek: a foglalkoztatottak markáns bővülése mellett ugyanis egy év alatt a gazdaságilag aktívak száma 66 ezer fővel nőtt, ráadásul a munkaerőpiacra belépők több mint fele el is tudott helyezkedni – írja az Index. 

Az államtitkár rávilágított, hogy a dolgozók számának növekedéséhez jelentős mértékben járult hozzá, hogy a foglalkoztatottság a 65 év felettiek és a nők körében érdemben bővült. A csökkenő közfoglalkoztatotti létszám és az ezzel párhuzamosan emelkedő foglalkoztatottság rámutat, hogy egyre többen tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkapiacon. Ehhez a hazai és uniós forrásból megvalósított célzott munkaerőpiaci programok is hozzájárultak. „A foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek, a Gyurcsány-korszakhoz képest 1 millióval dolgoznak többen, ráadásul átlagosan már több mint háromszor magasabb fizetésért” – így összegezte az adatokat a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Azt is elárulta a kormány, hogy mi vár a magyarokra a munkaerőpiacon

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében hangsúlyozza, hogy a kormány célja egyrészt az, hogy a mintegy 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósításával tovább emelje az aktivitást, másrészt az, hogy a 20–64 évesek körében a jelenlegi 81-ről 85 százalékra növelje a foglalkoztatottságot. „Ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedés újraindításához, valamint a növekedési ütem további emeléséhez.” A tárca közleménye szerint a fenti célok elérése érdekében a kormány 2030-ig mintegy 460 milliárd forint értékű forrásból indít uniós finanszírozású munkaerőpiaci programokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)