Nyárra elszabadul a kenyér ára, mutatjuk a drágulás várható mértékét

Az inflációs folyamatok nem álltak le, további élelmiszerár drágulás várható. Elemzők szerint a nyáron akár már 800 forint is lehet a kenyér kilónkénti ára. 

2022. május 18., 07:16

Szerző:

Lassan minden terméknél, élelmiszernél elmondhatjuk, hogy óriásit emelkedett az ára és a növekedés még nem is áll meg. A kenyér kilónként árát már 800 forintra prognosztizálják nyárra, írja a 24.hu.

Az elszálló energiaárak és a jelentősen gyengülő forint kihat a hazai gabona-, malom- és sütőiparra is. Az előállítási költségek emelkedése pedig a kenyér árán is nyomot hagynak. 

Már 2020-ban megindultak felfelé az árak, 2021-ben ez tovább fokozódott, s ezt tetézte az, ami most az egész világot megzavarta: az orosz-ukrán háború. Emiatt megállt az ukrán kiszállítás, ők előzőleg heti egymillió tonna gabonát, búzát, kukoricát, napraforgót és repcét szállítottak ki, elsősorban vízi úton az odesszai kikötőből. Ezt próbálják most vasúton pótolni, de havi ötszázezer tonnánál többet nem tudnak kihozni 

– mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki szerint közel 15-20 millió tonna ukrán gabona hiányzik a piacról, ami hatással van a világpiaci árakra is. A búza tonnánkénti ára már most 130 ezer forint felett jár, ez kétszerese a tavaly júliusi adatnak. A 2021. augusztusi 85-90 forintos liszt ár mostanra már 160 forintra emelkedett. A folyamat pedig nem állt le. Július elejétől újabb 60 forintos áremelkedésre lehet számítani a gáz árának növekedése miatt. 

„Tartok attól, hogy egy kenyér ára 800 forint körül fog alakulni. Ezt majd a sütőipar alakítja, de az biztos, hogy a gabona árnövekedése mindennek az árát emelni fogja, tehát júliustól általános árrobbanás lehet a húsnál, az olajnál, a tejnél, a cukornál, mindennél, amihez szükség van a gabonafélékre”

– prognosztizált Lakatos Zoltán. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

Minimálisan, pár fillérrel mozdult csak el a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

2023. június 7., 18:38

A magyarok mindössze negyven százaléka rendelkezik félmillió forintos vagy annál nagyobb megtakarítással vagy befektetéssel, míg a lakosság negyede számít arra, hogy a közeljövőben növelni tudja ezeket – derül ki az Impetus Research 2023. tavaszi felméréséből.