Nagy Márton szerint az online árfigyelőtől megijedtek a multik

A gazdaságfejlesztési miniszter öldöklő versenyt lát az élelmiszerkereskedelmi piacon és úgy véli, hogy az online árfigyelő rákényszerítette a multikat az árcsökkentésre.

2023. augusztus 8., 12:41

Szerző:

Mint azt ma megírtuk, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint júliusban már olcsóbban vásárolhattunk élelmiszert, mint a nyár elején. Júliusban 17,6 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az élelmiszerárak pedig átlagosan 0,9 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz viszonyítva. Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter máris reagált a hírre és mint mondta: „ez már a dinamikus inflációcsökkenés időszaka, a célzott kormányzati intézkedések, azaz a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer rendkívül hatékonyan és sikeresen működnek, mert öldöklő versenyt indítottak el az élelmiszerkereskedelmi piacon, ez pedig egyre lejjebb és lejjebb szorítja az árakat”.

Az öldöklő verseny mellett Nagy Márton az online árfigyelőről is szót ejtett. Kiemelte, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal által júliusban elindított árfigyelő weboldalt már közel 1 millióan használták, a platform által generált árverseny hatására a megfigyelt 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában csökkentek az árak, átlagosan közel 8 százalékkal.

„Az online árfigyelő rendszer ráadásul nemcsak megakadályozta, hogy a multik árat emeljenek az élelmiszerárstopok kivezetését követően, hanem az élelmiszerárak csökkentésére is rákényszerítette a multikat” – hívta fel a figyelmet Nagy Márton. 

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az inflációt a „porba kell taposni”, a kormány addig nem áll meg, amíg egy számjegyű nem lesz a szankciós infláció. Nagy Márton kiemelte, hogy az adatok alapján erre már 2023 októberében sor kerülhet.

 (Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felszólal a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén a Parlamentben 2023. március 31-én.
MTI/Illyés Tibor)

Tegnap 20:22

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.