Minden, amit a nyári diákmunkáról tudni kell

A NAV adószakmai szóvivője ugyan elbukott a NAV nyomtatványok kitöltése közben, de a diákmunka nem bonyolult és számos előnnyel jár. 

2023. június 27., 18:50

Szerző:

Itt a nyár és sok diák a vakáció alatt dolgozik, hogy meglegyen a fesztiváljegye vagy éppen a nyaralásra a költőpénze. A NAV fontos dolgokra hívja fel azok figyelmét, akik él a fiatalok szezonális segítségével. Kiss Péter, adószakmai szóvivő beszélt a diákmunka előnyeiről a Jazzy Business Classban és, hogy mire érdemes odafigyelni.  

Ha a diák munkát szeretne vállalni akkor alapvetően két feltételnek kell meglelni. Az egyik a korhatár, a másik hogy rendelkezzen adóazonosítóval a diák – mondta Kiss Péter a a Jazzy Stúdiójában. Tehát a gyerek múljon el 16 éves, vagy rendelkezzen nappali tagozatos jogviszonnyal, hogy ha a szünidőben vállal munkát, akkor legyen legalább 15 éves. A második feltétel az adókártya adóazonosítójának megléte. Az adószakértő a Business Classban bevallotta, hogy elbukott a 23 T-34-es nyomtatványon, ezen kell ugyanis online igényelni új kártyát, ha elhagyta a gyerek. A jó hír, hogy az ügyfélszolgálatokon is segítenek, és amíg megérkezik az új adó kártya, addig adnak egy igazolást. 

 Az iskolaszövetkezeten, diákszövetkezeten keresztül végzett munkánál 15% szja-s teherrel kell csak számolni, ugyanis nem lesz biztosított a diák a diákszövetkezeten keresztül végzett munkánál, ezért járulékot nem vonnak tőle. Hallgató jogviszonya miatt orvosi ellátásra jogosuló. Táppénzre nem jogosult és a nyugdíjas éveibe nem fog beszámít bele a diákmunka.

Ha 25 év alatti  a diák, és iskolaszövetkezeten keresztül akkor, akkor konkrétan a bruttója a nettója – mondta az adószakértő a műsorban. Az szja-mentes határ  48 forint híján félmillió – tette hozzá. Ha mondjuk valaki 500 ezer forint fölött keres, akkor 499 952 forintos keretösszeg az, amelyik lesz majd az adómentes értékhatár. Ez nagyjából 75 ezer forint adómegtakarítást jelent egyébként a diákoknak. Arra a hónapra, amelyik hónapban betöltötte a 25. évet a diák, arra a hónapra még igénybe vehető az szja-mentesség, a következő hónap már nem – hívta fel a figyelmet Kiss.

Tizennyolc év alatt a szerződéskötéshez a szülők aláírása is szükséges. Alkalmi munkáknál már nem követeli meg a szabály az írásbeli szerződést. Ha mondjuk valaki a lángossütőben szeretne nyáron dolgozni alkalmi munkavállalóként egyszerűsített foglalkoztatásban, mondjuk hátul egy héten kettő napot dagasztja a tésztát - akkor nem szükséges a szülők szignója. 

A diákokra is vonatkozik a 232 ezer forintos mostani minimálbér, hogyha munkaviszonyban dolgoznak. Az egyszerűsített munkavállalásnál is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a felnőtt munkavállalókra – mondta Kiss Péter. 

(Kiemelt képünkön: Diákmunkások tankönyveket készítenek elő szállításra Üllőn, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktárában 2021. augusztus 2-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)