Pokorni: Nem lesz kötelező a diákmunka

Kéthetes, szociális-karitatív diákmunkát vezetne be a középiskolákban Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke. A parlament elé a napokban kerülő határozati javaslat mellett hamarosan arról is tárgyalnak majd, hogy közoktatási programmá szervezzék a határon túli kirándulásokat - írja a . Előbbi esetében a diákmunka nem lesz kötelező, utóbbi indítványban pedig az is szerepel, hogy a kormány részben vagy egészben fedezze az utazás költségeit.

2010. június 25., 07:20

A szociális-karitatív diákmunka célja, hogy a 17-18 éves fiatalok tanuljanak meg törődni másokkal - írta a napilapra hivatkozva az

Edupress. "Fontosnak tartjuk, hogy középiskolákból kikerülő tanulók beleérzően forduljanak a nehézségekkel, problémákkal küzdő embertársaik felé" - mondta el a Magyar Hírlapnak Pokorni Zoltán. Ugyan a lapnak hangsúlyozta, hogy nem akarja kötelezővé tenni a programot, feltett szándéka azonban, hogy a jövőben minden iskola beépítse azt nevelési programjába.

Külföldön már számos iskola alkalmaz hasonló gyakorlatot, de több magyarországi alapítványi és önkormányzati iskola is szervez szociális-karitatív munkát 11. évfolyamos diákjainak. A főváros XII. kerületében például tavaly indult el a mások problémáinak felismerését elősegítő diákprogram.

Szintén Pokorni Zoltán igyekszik országos programmá bővíteni az iskolákban a határon túli osztálykirándulások rendszerét, mely néhány iskolában már sikeresen működik. "Saját kerületünkben, a Hegyvidéken már jó ideje bevezettük a programot, így nálunk nem végezhet diák általános iskolát anélkül, hogy életében legalább egyszer ne vett volna részt határon túli tanulmányi kiránduláson" - mondta el az elnök. Pokorni továbbá azt szeretné elérni, hogy a hasonló események alkalmával a középiskolások munkájukkal segítsék valamely határon túli közösséget. Az előterjesztésben pedig az is szerepel, hogy a kormány részben vagy egészben fedezze az utazás költségeit.