Diákokkal pótolná a munkaerőhiányt az agrárszektor

A nyári idénymunkák közül egyre több elérhető a diákok számára is. Jellemzően 15 év felettieknek kínálnak állásokat a nagyobb diákmunkaerő-közvetítők, a kukorica címerezéstől a növénynemesítő munkákig többféle elfoglaltság közül választhatnak a dolgozni vágyó fiatalok. 

2023. június 19., 15:01

Szerző:

A munkaerőhiány mára már általánossá vált a magyar gazdaságban és az agráriumban. Jellemzően alacsonyabbak a jövedelemszintek, mint egyes másik nemzetgazdasági ágakban. Emellett az itteni munkavégzés általában keményebb fizikai tevékenység, ami kevésbé vonzó a munkavállalók számára – összegzi az okokat az Agrárszektor. A munkaerőhiányt azzal próbálja a szektor kompenzálni, hogy a diákokat csábítja az alkalmi mezőgazdasági munkák irányába.

Több mezőgazdasági diákmunka közül is választhat az a fiatal, aki így akar némi jövedelmhez jutni.  A Profession.hu-n kínált hirdetés szerint keresnek lelkes diákokat kukorica címerezésre, mely során a kukorica virágát felfelé irányuló határozott mozdulattal távolítják el a szárától. Az állás 15 év feletti aktív, nappali tagozatos diákok számára elérhető. A fizetés bruttó 1500-2000 forint/óra.

A Meló-Diák bruttó 1500 forintos órabérért napraforgóföldekre keresnek diákokat. A hirdetés szerint könnyen betanulható munka, Szegedről és Hódmezővásárhelyről buszt is biztosítanak. Kiemelik, hogy júliustól legalább heti 4 napot el kell tudni vállalnia annak, aki jelentkezik. Pécsre is keresnek címerezőket, a rövid hirdetésben írtak szerint 9 órás egy műszak, ami időjárástól is függ. A fő feladat a címerező diákok munkájának lekövetése. A bér bruttó 1723 forint/óra.

Sátoraljaújhelyre szintén címerezésre keresnek diákokat. A munkavégzés hétfőtől péntekig tart reggel 6 órától délután 2 óráig. A bérezés itt is bruttó 1500 forint/óra, azonban már bónuszokat is lehet szerezni: 80 ledolgozott munkaóra után plusz 15.000 forint, 120 ledolgozott munkaóra után plusz 10.000 forint és 160 ledolgozott munkaóra után további 15.000 forint.

A Fürgediák kínálatában is van mezőgazdasági munka, keresnek például utóellenőrt, mely során levágott kukoricák virágzatát kell utóellenőrizni, a leírás szerint gyakorlatilag csak sétálni kell. Települések között itt is biztosítanak buszjáratokat. 15 éves kortól lehet jelentkezni, a bér 25 év alatt nettó 1500 forint, felette bruttó 1500.

Komolyabb munkakört is találhatnak a leleményes diákok hiszen növénynemesítő feladatkörre is keresnek fiatalokat. A jelentkezők feladata az alábbi lesz: porzás-szigetelés, a növények mesterséges beporzása, papírtasakok elhelyezése a kukorica virágzatán. A munkavégzéshez adnak védőfelszereléseket, a pihenéshez és tisztálkodáshoz pedig sátrakat biztosítanak. 5 nap alatt akár bruttó 62 ezer forintot is lehet keresni, ami 25 év alatt nettóban értendő. A munkaidő reggel 6-tól délután fél 3-ig tart, a munkavégzés helye Szeged külterületén van. Buszt biztosítanak a belvárosból a kijutáshoz.

Növénytermesztési kisegítőnek is lehet jelentkezni, buszjárat biztosított. A feladat üvegházi paradicsomszedés, akár két műszakban: 06:00-14:50 vagy 14-20:20 között lehet vállalni a munkát. Bérezés nincsen konkrétan feltüntetve, de a leírás alapján teljesítménybérezés van.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: zzhanna87 via Pixabay)