Mindenki annyit ér, amennyije van: hitelből vásárolt állampapíron gazdagodnak a tehetősek

Miközben senki sem kap vagy mer hitelt felvenni, addig a gazdagabb ügyfelek hitelből állampapírt vásárolnak, hogy még több pénzt kaszáljanak. 

2023. szeptember 14., 12:14

Szerző:

Miközben éves összevetésben a felére esett vissza a lakosságihitel-kihelyezés mértéke, addig az egyébként legkevésbé népszerű szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében arányaiban jelentősen emelkedett az új szerződések összege. Ezeknek a hiteleknek a jelentős részét azért vették fel az egyébként magyar viszonylatban kifejezetten tehetősnek számító ügyfelek, hogy a hitelösszegből állampapírt vásároljanak – írja a pénzcentrum. A Prémium Magyar Állampapír hozama idén 14,75 és 16,20 százalék között mozgott.

Szeptember második felében jelent meg a jegybank Hitelezési folyamatok című kiadványának őszi száma. A hazai hitelezés legfrissebb trendjeit félévente bemutató kutatásból kiderült, hogy

éves összevetésben a felére esett vissza a hitelkihelyezések volumene. A hazai hitelintézetek 2023 második negyedévében 414 milliárd forint értékben kötöttek hitelszerződéseket a háztartásokkal, ami egészen pontosan 47 százalékos visszaesést jelent 2022 azonos időszakához képest. A legnagyobb éves visszaesés (-67 százalék) a lakáshitelek esetében volt megfigyelhető, de a személyi hitelek (-10 százalék) és a babaváró hitelek (-52 százalék) iránt is csökkent az érdeklődés. 

A fenti felsorolás tükrében elsőre meglepő lehet, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek mostani 38 milliárd forintos volumene 63 százalékkal haladta meg a 2022 második negyedévi kihelyezéseket (23 milliárd forint). A jegybank azonban talált magyarázatot az első pillantásra különösnek ható folyamatra: a hitelfelvevők összetétele és a kihelyezett hitelek jellemzői alapján valószínűsíthető, hogy a hiteligénylések mögött befektetési motivációk állhattak. Biztosat persze nem lehet mondani, hiszen a termék jellege miatt nem állnak rendelkezésre adminisztratív információk a hitel céljára vonatkozólag.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében 10 százalék körül volt az átlagos kamatszint, miközben a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozama idén 14,75 és 16,20 százalék között mozgott. A vizsgált időszakban az újonnan kihelyezett szabad felhasználású jelzáloghitelek szerződéses összegének medián értéke a szerződések legnagyobb összegű tíz százalékának esetében a korábbi 23-ról 44 millió forintra emelkedett. Az adatokból az is megállapítható, hogy a 40 millió forint vagy az a feletti hitelek súlya több mint 40 százalékra emelkedett, így most a kalkuláció során is a már említett 44 millió forintos összeggel számolunk. A jegybank kiadványából azt is tudjuk, hogy a hitelfelvevők legjobb keresetű tizedének jövedelme 1,6 és 1,8 millió forint között mozgott.

A felvett 44 millió forintos hitelösszeg befektetése esetén egy év múlva 7 040 000 forint kamatot kapunk. 4 880 064 forintotos törlesztővel az első évben összesen 5 105 581 forintba kerül a 44 milliós hitelösszeg használata. Ez nem kevés, de a különbözet még mindig jelentős: 1 934 419 forint. 

Egy év alatt tehát közel 2 millió forintot lehet keresni egy ilyen ügyleten. 

A második évben még magasabb, 8 580 000 forintos lehet a hozam. Ráadásul a második évben már nem kell számolnunk a hitelfelvétel induló költségeivel, csupán a havi törlesztőkkel (4 880 064 forint), így a második év tiszta hozama már 3 699 936 forint. Két év alatt összesen 5 634 355 forint.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

15:55

A napelemeknél néhány héten belül felülvizsgálják a feltáplálási stratégiát, és a zárolás tekintélyes részét megnyithatják, továbbá lehetőség mutatkozik a távhő árának újabb drasztikus csökkentésére az önkormányzatok és vállalkozások számára – mondta az 53. Nemzetközi Gázkonferencián az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára kedden Siófokon.

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 13,0 százalékos szintjén keddi kamatdöntő ülésén, tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót, amelynek alsó széle 50 bázisponttal 12,00 százalékra, felső széle 16,5 százalékról 250 bázisponttal, 14,0 százalékra csökken.

2023. szeptember 26., 12:22

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn délután hivatalában fogadta a Bankszövetség elnökségét, köztük Jelasity Radovánt, a szövetség elnökét. A résztvevő felek egyetértettek abban, hogy a magyar pénzügyi rendszer szereplői, különös tekintettel a bankokra, stabilan működnek, likvidek, tőkeerősek, továbbá a működés jövedelmezősége is kedvező képet mutat – ismertette keddi közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).