Vidéken szinte teljesen leállt a társasházak építése és felújítása

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint nem csak az infláció és a hitelfelvétel ellehetetlenülése miatt csökkentek drasztikusan a beruházások, hanem a kormány döntései miatt is.

2023. augusztus 21., 12:01

Szerző:

Vidéken szinte teljesen leálltak a társasház-építkezések, a folyamatban lévők pedig akár 30-40 százalékkal drágulhatnak – írta meg a HVG. Döntő módon befolyásolja az ágazat helyzetét, hogy a legnagyobb megrendelő, az állam az idei évre közel 3 ezer milliárd forint értékű beruházás megvalósítását függesztette fel részben a költségvetés kiköltekezése, részben az elmaradó uniós források miatt.

A lakásépítés és felújítás területén még idén januárban 25 százalékos visszaesést vártak, viszont mára kiderült, hogy a lakásfelújításoknál ennek mértéke elérheti az 50 százalékot is. Tavaly összesen 250 ezer lakásfelújítást végeztek el hazánkban, idén ennek felével sem biztos, hogy számolni lehet.

Mindezek együttesen magyarázzák, hogy a hazai építőipari értéklánc szereplői mostanra kritikus helyzetbe kerültek – fogalmazott közleményben Koji László.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke szerint a lakásépítést nem kizárólag az általános drágulás, az infláció és a hitelfelvétel ellehetetlenülése nehezíti, hanem az is, hogy költségvetési takarékoskodás miatt a kormány januártól jelentősen átalakítja, a városi környezetben gyakorlatilag leállítja a családtámogatásoknak az ingatlanvásárlásokhoz kötődő juttatásait (csok).

Ahogyan egy, a lapnak nyilatkozó építési szakember fogalmazott, vidéken szinte teljesen leálltak a társasház-építkezések, a folyamatban lévők esetében pedig jelentős, akár 30-40 százalékkal emelkedtek a korábban szerződésekben rögzített árak.

Az ÉVOSZ „kívánságlistát” fogalmazott meg, amelynek megvalósításához szeretnék megnyeri a kormányt

A listán szerepel például Paks 2 kivitelezésnek elindítása, egy új országos lakóingatlan felújítási-és bérlakásprogram, az ivóvíz-, csatorna- és szennyvíztisztító rendszer rekonstrukciójának elkezdése, a nagyvárosi közlekedést segítő infrastrukturális beruházások felgyorsítása, a 160 km/óra sebességű szerelvényeket elbíró vasútvonalak megépítése országszerte, a mezőgazdasági öntözőhálózatok fejlesztése.

A kívánságlista része a környezetkímélő energiatermelő és -tároló kapacitások kiépítésének ösztönzése és fejlesztése. Bár az is igaz, hogy mindez rengeteg pénzbe kerül, aminek forrását egyelőre nem látni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pexels.com)