Százmilliókat kaszáltak Mészárosék az Erzsébet-programon, két szálloda csaknem félmilliárd forintot termelt nekik

2020. június 26., 16:44

Szerző:

Az Erzsébet-program elmúlt nyolc évében másfél millió ember jutott ebben a keretben pihenési lehetőséghez. A nyaraló családok, a nyugdíjasok és a gyerekek mellett van még egy nyertese az Erzsébet-programnak: Orbán Viktor miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc, akinek a program évről évre hatalmas megrendeléseket jelent.

Mészárosék Fejér B.Á.L Zrt. nevű családi cége és a Szabadics Zoltán tulajdonában lévő Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. konzorciuma

összesen 21,58 milliárd forintért újítja fel a zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborokat.

A méretes állami beruházás azért is érdekes, mert a táborok már nincsenek állami tulajdonban: a kormány úgy ajándékozta el a 17,5 milliárd forint forgalmi értékű komplexumokat a Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez közeli Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, hogy az alapítvány 15 év után akár el is adhatja azokat. Ellenben sem a forgalmi értéket, sem a felújításra költött tízmilliárdokat nem kell megtéríteniük.

Emellett a nagyrészt állami térítésű üdültetéséből is jelentős megbízásokhoz jutott a miniszterelnök barátja, az Erzsébet-programban résztvevő szálláshelyek jelentős része – a hvg.hu szerint tavaly az 55 szálláshely közül 15 – a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt.-é.

Az üdültetés esetében nehezebb tiszta képet alkotni, hogy kinél mennyit költött az állam. Az Erzsébet-programban a szociális üdültetés pénzügyi alapját az Erzsébet-utalványcsalád forgalmazásának pénzügyi eredményei biztosították, ebből a pénzből fizették azokat a szálláshely-szolgáltatókat, amelyek leszerződtek a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal (MNÜA). A kedvezményes üdülésre nagycsaládosok, nyugdíjasok, fogyatékossággal élők és fogyatékossággal élő gyereket nevelő családok pályázhatnak.

Aki nyer, az az üdülési támogatást a következő év végéig használhatja fel a programmal együttműködő szálláshelyeken.

A nyaralóknak jellemzően néhány tízezer forintot kellett fizetniük, a fennmaradó részt a MNÜA téríti meg a szálláshelyeknek.

A hvg.hu szerint tavaly voltak olyan hotelek, amelyek az utcától betévedő vendégeket nem is fogadták, kizárólag az Erzsébet-programmal érkezőkkel foglalkoztak. Így tett a program keretében nagycsaládosokat fogadó balatonvilágosi Club Aliga és a keszthelyi Hullám Szálló is.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A HVG tudta meg azt is, hogy

a két, kifejezetten az Erzsébet-program vendégeit fogadó szálloda összesen 490 millió forinthoz jutott a program keretében.

Mindez azonban csak egy része annak a summának, amit a Hunguest Hotels tett zsebre tavaly az Erzsébet-programban való részvételével.

A társaság múlt évre vonatkozó mérlegének kiegészítő mellékletében az áll, hogy a szállodáik többségében 2019-ben is folytatódott a 2017 óta tartó szociális üdültetési program, amelynek keretében nyugdíjas, fogyatékkal élő és nagycsaládos vendégek 3 és 4 éjszakás üdülési csomagokra szereztek jogosultságot. Azt írják, hogy

a program lebonyolításához kapcsolódóan 2019. évben 1,2 milliárd forintot meghaladó árbevételt realizáltunk.

A kiegészítő mellékletben van még egy árulkodó mondat:

Társaságunk Erzsébet-programban való részvétele 2019. év végén lezárult.

Ez alátámasztja az az információ, miszerint az idősek szociális üdültetése lassan elhal, erre utal, hogy míg az idén összesen 6500 nyugdíjas kap támogatást az üdüléséhez az Erzsébet-program keretében, tavaly még majdnem 60 ezer nyertes foglalhatott kedvezményesen szállást. Az Erzsébet-utalványok forgalmazása 2019. január elsejétől megszűnt, így az alapítványnak nincs bevétele, megszűnik az a törvényi kötelezettsége is, hogy megszervezze ezeket a programokat.

A Hunguest Hotels tavaly erős évet zárt: magyarországi eredményeik 2,3 milliárd forinttal 19,7 milliárd forintra nőttek, a külföldi értékesítéseik szűk egymilliárd forinttal ugrottak meg.

A társaság belföldi bevételeinek nagyjából 6 százaléka származott az Erzsébet-programból.

A szállodalánc 26,8 milliárd forintos összesített forgalma mellett 3,1 milliárd forintos adózott eredményt könyvelhetett el, ezt az eredménytartalékba helyezték.