Önnek 161 ezer évig kellene dolgoznia, hogy annyi pénze legyen, mint Mészáros Lőrincnek

2020. február 18., 16:30

Szerző:

Rossz hír a gyors meggazdagodást kergető, minimálbérből élő honfitársainknak: összesen 161 ezer évig kellene dolgozniuk ahhoz, hogy Mészáros Lőrinc vagyonának megfelelő összeget keressenek – többek között így mutatja be Magyarország második leggazdagabb emberét egy az európai milliárdosokról készült gazdaglista, amelyet az Átlátszó Blog közölt. Mészáros vagyonát az összesítés 1,1 milliárd eurósra becsüli.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Igazi milliárdos elitklubba lépett Orbán Viktor jó barátja. Az „Ismert meg a milliárdosaidat” című kiadványt a legnagyobb európai vállalatok és tulajdonosaik tevékenységét monitorozó civil szövetség, a European Network of Corporate Observatories (ENCO) készítette. A Magyarországgal foglalkozó fejezetet az Átlátszó adta a tanulmányhoz. A listán a dollármilliárdos felcsúti gázszerelő mellett a világ tíz leggazdagabb embere közül kettő is szerepel:

a Louis Vuitton-t és egyéb luxusmárkákat gyártó LVMH tulajdonosa, Bernard Arnault, és a Zara divatmárkát, valamint a több francia újságot is birtokló Amancio Ortega.

Mészáros mellett szerepel a listán a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez is – akit a Politico 2015-ben úgy mutatott be, mint „A futballt (a pénzzel) örökre tönkretevő 12 ember egyikét”, 1,8 milliárd eurójáért a spanyoloknak 142 ezer évig kellene dolgozniuk.

Itt van a listán a Mészáros Lőrinc vagyonának háromszorosát birtokló cseh miniszterelnök, Andrej Babiš is,

aki a hivatalos magyarázat szerint genfi iskolai osztálytársaitól kölcsönkapott pénzzel indította a vállalkozását annak idején, de ezt kevesen veszik komolyan. Babiš nagyon gyorsan lett nagyon gazdag. Fő cégét, az Agrofert-t korábbi munkaadójától a vegyipari Petrimex-től vette meg. Műtrágya és egyéb, a mezőgazdaságban használt anyagok gyártásával indított, majd agrárcégek, termelőszövetkezetek felvásárlásával kezdett cégbirodalom-építésbe.

De itt van még a Nutelláról ismert és az elképzelhetetlenül nagy, 28 milliárd eurós vagyonnal rendelkező Ferrero-család,

termékeiket a világ 50 országában árusítják. Az Olaszországból indult cég székhelye az olaszországi Alba városában van, a család Belgiumban adózik, a készpénzét Monte-Carlóban, a vagyontárgyait pedig Hollandiában tartja. Bár a világ második legnagyobb csokoládégyártója, megelőzve a Nestlét és a Lindt-et is, a cég a mai napig zártkörű részvénytársaság.