Matolcsy figyelmeztet: most kell kilépni a moratóriumból

A jegybank elnöke szerint most már fölöslegesen nő a futamidő és a teljes visszafizetendő összeg.

2021. június 28., 13:45

Szerző:

2020 márciusában vezette be a kormány a hitelmoratóriumot azzal a céllal, hogy segítsen azokon az adósokon, akik a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek. A moratóriumot a kormány azóta többször meghosszabbította, és Matolcsy György nem először bírálja ezt az intézkedést. Pont egy hete írtunk arról, hogy Matolcsy György bemutatta a hitelmoratórium árnyoldalait.

Most újabb közleményben figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank elnöke arra, hogy aki megteheti, kezdje el ismét fizetni a tartozását, mert az fölöslegesen hosszabbítja meg a futamidőt, és növeli meg a visszafizetendő összeget. Az MNB szerint ugyanakkor nem igazak azok a felvetések, amelyek utólag, "racionális" fejjel hibáztatják az MNB és a kormányzat kommunikációját a fizetési stop fontosságáról.

Mint írták, a pandémia első évében a racionális lépés a moratórium bevezetése volt, akkor a jelentős bizonytalanság miatt, a hitelek bedőlésének megelőzése, a családok jövedelmének védelme indokolta a belépést a moratóriumba. Azonban most, a járvány harmadik hullámának végén, az átoltottság emelkedésével a moratóriumban maradás sokkal kockázatosabb.

Mostani közleményében az MNB azt írta, tavaly óta folyamatosan figyelmeztetnek arra, hogy a hitel tőkerészére a bankok kamatot és díjat számítanak fel, de ezeket nem „csapják hozzá" a tőkerészhez, így nem lesz kamatos kamat és a moratórium utáni időszakban egyenlő részletekben lehet törleszteni. Így az adós törlesztőrészlete ugyanannyi lesz, mint a moratórium előtt. Azonban felhívták a figyelmet arra is, hogy a változó kamatozású hitelek kamata, ezzel pedig a törlesztőrészlete is módosulhat. Az MNB szerint nem igaz, hogy a moratórium lejártakor váratlanul ugrana meg a törlesztőrészlet.

 

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)