Aprópénzért árulja a Lidl a legújabb őrületet, nagyon bejön neki

Úgy tűnik, a Lidl most nagyon ráérzett arra, hogy mivel kell megfognia a vásárlókat.

2024. szeptember 24., 13:29

Szerző:

Egy helyi táplálkozási szakértő szerint a brit Lidl üzleteiben mindössze 69 pennyért, azaz alig több mint 300 forintért kapható egy olyan termék, mely hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez, ezáltal pedig a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét mérsékelheti – hívta fel a figyelmet cikkében az Origo.

Márpedig az utóbbi dologgal sürgősen kezdeni kellene valamit, hiszen a globális adatok szerint a szívbetegségek képviselik a vezető halálokot, azaz naponta mintegy 55 ezren halnak meg ezek következtében. Ez alól pedig Anglia sem kivétel, így a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) folyamatosan figyelmezteti a lakosságot, hogy a túl sok sülthús, a feldolgozott élelmiszerek, illetve a zsíros sajtok növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. 

De mi is az a csodaszer, amit a brit Lidl fillérekért árul?

Nos, ez nem más, mint a hummusz, ami a csökkentett zsírtartalma miatt jótékony hatással lehet az egészségre. Ráadásul a közösségi oldalakon roppant népszerű Jenna Hope táplálkozási szakértő szerint a Lidl csökkentett zsírtartalmú hummusza a legegészségesebb mártogatós, mely ebéd mellé is fogyasztható, de jó választás lehet egy könnyű uzsonnához is. 

A hummusz egészségre gyakorolt hatását szakértők jelenleg is vizsgálják, de mint arról a Magyar Mezőgazdaság is beszámolt: az étel összetevői bizonyítottan kedvezőek szívünk számára. A csicseriborsó alacsony sótartalmú növény, remek rostforrás, mely jó hatással van a koleszterinszintre. A rostfogyasztás elengedhetetlen az egészséges emésztéshez, a rendszeres bélmozgáshoz. A csicseriborsó pedig rost- és fehérjetartalmával is támogatja az emésztést. 

Kiváló vitaminforrás

A csicseriborsó ráadásul a fenti előnyök mellett kiváló vitaminforrásnak bizonyul. A növény ugyanis tartalmaz A-vitamint, tiamint (B1-vitamin), riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin), pantoténsavat (B5-vitamin), piridoxint (B6-vitamin), biotint (B7-vitamin), folsavat, C-vitamint, és E-vitamint (alfa-tokoferol).

Különösen figyelemre méltó a magas E-vitamin és C-vitamin tartalma, két erős antioxidáns, amelyek védik a szervezet sejtjeit és erősítik az immunrendszert . Emellett a csicseriborsó más élelmiszerekhez képest jelentős mennyiségű B1-vitamint tartalmaz, amely fontos szerepet játszik az energia-anyagcserében, valamint fontos az ideg- és szívizomszövetek karbantartásában.

Terhesség és szoptatás alatt fokozott az E-vitamin szükséglet , míg a terhesség második és harmadik trimeszterében, valamint szoptatás alatt kissé megnövekszik a B1-vitamin szükséglet. Emiatt a hüvelyesek különösen ajánlott táplálék a terhesség alatt. 

(Kiemelt képünkön egy Lidl áruház látható. Forrás: Horst Galuschka/dpa Horst Galuschka / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A nyugdíjrendszer fenntartása kapcsán időről időre felmerül a kérdés, hogy emelni kell-e a nyugdíjkorhatárt Magyarországon. Lesz a közeljövőben realitása, hogy emelik a nyugdíjkorhatárt? Ennek a kérdésnek jártunk utána Farkas András nyugdíjszakértő segítségével.