El kell búcsúznunk egy csomó leértékelt, akciós terméktől

Februártól új szabályozás lép életbe. 

2022. január 27., 06:55

Szerző:

Egy február elsején életbe lépő törvény szerint legkésőbb júniustól a nagyobb élelmiszerláncoknak a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési időtartammal forgalomba hozott termékeket legkésőbb 48 órával a lejárati dátum előtt át kell adniuk az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK), írja a pénzcentrum. 

Az új szabályozás hatással lehet a boltok azon gyakorlatára, amely szerint a közelgő lejárati idejű élelmiszereket leértékelve, akciósan kínálják a vásárlók számára. Az áruházak egyelőre nem nyilatkoznak arról, hogyan változik a már eddig bevett gyakorlat. 

A jogszabály már február elsején életbe lép, de csak június elsejétől kell végrehajtani, mivel azt minden élelmiszerláncnak a saját élelmiszerhulladék-csökkentési terve szerint kell megtennie, mely tervet viszont csak 2022. május 31-ig kell benyújtani az ÉMK számára, írja a lap. A kérdés az,  hogy mi lesz a diszkontok és más áruházak már bevált gyakorlatával, mely szerint egyes, hamarosan lejáró minőségmegőrzési dátummal rendelkező termékeiket olcsóbban, hatalmas kedvezménnyel értékesítik a vásárlók számára.

A lap által megkérdezett áruházak többsége még nem válaszolt a lap arra vonatkozó kérdésére: hogyan változik a törvény hatására az eddigi akciózási gyakorlat. A Spar azt válaszolta, hogy „a jelenlegi gyakorlat szerint a láncnál a szavatossági idő végéig a polcokon tartják az élelmiszereket, melyek közül azokat, amelyeket nem sikerül értékesíteni, a szavatossági idő lejárta után állatmenhelyeknek adományoznak, vagy biogázüzemben hasznosítanak”.

A Lidl jelenleg még csak vizsgálja az új jogszabályt. A lap arra vonatkozó kérdésre nem tudtak válaszolni, hogy a jogszabály hatására lekerülnek-e a polcokról a lejárati dátumhoz közeli akciós termékek. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI)