Komolyan beborult az építőipar teljesítménye egy év alatt

A KSH legújabb jelentése szerint az építőipar beomlásának folyamata már hónapról-hónapra is érzékelhető.

2022. augusztus 15., 11:50

Szerző:

Egyetlen hónap alatt összesen 5,2 százalékkal csökkent az építőipar összesített teljesítménye júniusban a KSH legújabb, publikált adatai szerint.  A hivatal adatai szerint az iparág süllyedése éves szinten a mínusz 8,1 százalékos minden építménycsoport termelését összevetve.  A teljesítménycsökkenés hátterében főként az állhat, hogy 2022 II. negyedévében összességében 25 százalékkal növekedett az építőanyagok piaci ára, a megnövekedett költségek pedig a munkák lelassulásához vezettek.

A KSH összesítéséből kiderült az is, hogy

  • A II. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben hasonló mértékben, 27,7 és 27,2, az egyéb építmények építése vonatkozásában pedig 19,0%-kal nőttek az árak a 2021. II. negyedévihez mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta.
  • Az építőipar árai 7,6%-kal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

A részletes adatokból pedig kiderült, az építményfőcsoportok közül az épületek termelése 4,.5 százalékkal, az egyéb építményeké pedig egyenesen 11,7 százalékkal esett vissza 2021 júniusához képest. A megkötött új szerződések volumene pedig a 2021. júniusi bázisnál 27,8, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 37,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,1 százalékkal kisebb volt.

Sok helyen azonban van miből leadni: Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene ugyanis 1,2 százalékkal nagyobb volt a 2021. június véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések száma 10,9 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

(Kiemelt kép: Falat rakó kőműves munka közben a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

 

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a keddi bejelentésére, hogy a leállítja az alapkamat-emelési ciklust. A testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak, ami biztosítja az inflációs cél elérését.