Elkészült a hazai kórházak vésztérképe

Mára már meghaladta a 125 milliárd forintot is a kórházak adósság. Bár a kormány állítólag 90 milliárddal beszáll az enyhítésbe, a hitelező cégek egyre türelmetlenebbek.

 

2023. december 4., 16:17

Szerző:

Az orvostechnikai beszállítók érdekeit képviselő Rásky László szerint a cégek elégedetlenek, többen inkasszót fognak benyújtani vagy korlátozhatják a termékeikhez való hozzáférést a kórházak számára.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján megjelent a kórházi konszolidáció teljes listája. Jelenleg a fekvőbeteg-ellátó intézetek, a hozzájuk tartozó szakrendelők, klinikák több mint 125 milliárd forint tartozást halmoztak fel – írja az economx.hu. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) által fenntartott kórházakban a tartozás valamivel több mint 70 százalékát rendezték, közölte a portállal Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Viszont az OSZ elemzése szerint több mint az intézmények felében átlagos vagy kicsivel az átlagon felüli adósságrendezés volt. Ez kb. 50 intézményt érint.

Rásky László tolmácsolta az orvostechnikai beszállítók csalódását a mostani adósságrendezés miatt. Egyrészt az adósságrendezés összegét keveslik, másrészt nem értik, miért őket bünteti az egészségügyi kormányzat azzal, hogy csaknem a kórházak fele az átlagnál kevesebb pluszforrást kap.

A NEAK honlapján elérhető adatok szerint 43 kórház, és a hozzájuk tartozó több mint 20 szakrendelő, négy klinikai központ, egy gyógyfürdő, és több egyházi intézmény is van a konszolidációs listán. A központi költségvetésből a legmagasabb adósságrendezés összege meghaladja a 8 milliárd forintot, a legalacsonyabb pedig 12 millió forint.

A legmagasabb összeget több mint 8 milliárd forintot a Debreceni Egyetem Klinikai Központnak utalják.

A toplista második helyén a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ áll, 6,24 milliárd forinttal, majd a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ 6,21 milliárd forintot utalhat majd tovább a beszállítóinak.

Az alábbi egyetemi klinikák vezetik az adósságrangsort: a Semmelweis 1,196 milliárd forinttal, Debrecen 11,205 milliárd forinttal, Szegeden 7,337 milliárd a hiány, míg Pécsett 7,612 milliárd forint.

A fővárosi intézmények közül a legtöbbet a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet kapja, 3,5 milliárd forintot, majd a dobogó második fokán álló Észak-budai Szent János Centrumkórháznak is utalnak valamivel több mint 3 milliárd forintot, végül a dobogó harmadik fokán a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet van, a 2,3 milliárd forintos kórház konszolidációval.

A közel 90 intézményt tartalmazó listán a legkevesebb összeget valamivel több mint 12 millió forintot az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet kapja. A második legalacsonyabb összeget 21,6 millió forintot a Parádfürdői Állami Kórháznak utalnak, valamint a harmadik legalacsonyabb összeget a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kapja, összesen 22,9 millió forint összegű adósságrendezésre számíthat.

Rásky László figyelmeztetett, hogy a központi költségvetésből a beszállítóknak legkésőbb 2024. január-februárban ki kell fizetni a mostani adósságrendezés után fennmaradó több mint 40 milliárd forint összegű tartozást.

(Kiemelt kép illusztráció. Forrás: Bambino Gesu/AFP)