Könnyítés a babaváró kölcsön törlesztésénél: fellélegezhetnek a házaspárok

Sokan megkönnyebbülhetnek a babaváró kölcsön feltételeinek enyhítése miatt.

2024. július 9., 13:28

Szerző:

A legutóbbi kormányinfón Vitályos Eszter kormányszóvívő jelentette be, hogy milyen döntés született a babaváró kölcsön törlesztésével kapcsolatban – tájékoztatott a HVG.

Mint arról mi is beszámoltunk, akik 2019-ben elsők között vették fel a babaváró kölcsönt, idén júliusban nehéz helyzetbe kerültek, ha még nem született egyetlen gyermekük sem, ugyanis most jár le a hitel 5 éves türelmi ideje.

A feltételek úgy szólnak, hogy amennyiben a házaspárnak 5 éven belül nem születik gyermeke, akkor a kezdetben 10, most már 11 millió forintban maximalizált kölcsön után az államtól kapott kamattámogatást egyösszegben kell visszafizetniük, és a havi törlesztőrészletek is megemelkednek. A kamattámogatás mértéke attól függ, ki mikor vette fel a hitelt, de akik elsők között igényelték ezt a típusú hitelt, nagyjából 2 millió forintos kamattámogatást kaptak – ezt kellene most visszafizetniük.

A határidő lejárta több száz családot is érinthet, hiszen a felmérések szerint a 2019-es hitelfelvevők negyedénél nem született meg az első gyermek, pedig ez garantálta volna, hogy a törlesztőrészlet a futamidő végéig változatlan marad. A kormány most bejelentett könnyítései nekik segíthetnek.

A babaváró kölcsön türelmi idejét meghosszabbították

A kormány legújabb salátatörvényéről már korábban is kiszivárgott az az információ, hogy valamilyen formában támogatni fogják azokat a házaspárokat, akiknek bármilyen okból kifolyólag nem született meg az első gyermekük.

Vitályos Eszter most arról tájékoztatott, hogy olyan nagy horderejű negatív események következtek be az elmúlt 5 évben, amelyeket nem lehetett előre látni, de vélhetően számos házaspár családalapítási terveit lehetetlenítették el. Ezek között említette a Covid-járványt, az ukrajnai háborút és az energiaválságot is, amelyek negatívan befolyásolhatták a párok életszínvonalát, egészségét és anyagi helyzetét is, ez pedig a gyerekvállalást is megnehezíthette.

Ezen hatásokat szeretnék ellensúlyozni azzal, hogy 2 éves haladékot kapnak azok a párok, akiknek most járna le a hitellel kapcsolatos türelmi idejük, és visszafizetési kötelezettségük keletkezne. Ezzel a könnyítéssel nemcsak azok élhetnek, akik 2019-ben vették fel a hitelt, hanem azok is, akik 2020-ban vagy 2021-ben igényelték azt. Az azonban fontos kitétel, hogy egységesen mindannyiuknak 2026. július 1-ig tolták ki a határidőt.

A kormányszóvívő szerint már most is több száz család érintett ebben a kérdésben, de az év végéig, illetve az azt követő hónapokban akár több ezren is nehéz helyzetbe kerülhetnének. Ezt megerősíti az a korábbi információ is, miszerint jelenleg is nettó 15 milliárd forintnyi babaváró kölcsönnél áll fenn valamilyen mértékű késedelem, és ezek 50%-a három hónapnál is nagyobb csúszásban van.

A szakértők szerint gazdasági szempontból számos család kerülne rendkívül nehéz helyzetbe, ha most kellene visszafizetniük a kamattámogatást, de az is nagy terhet jelentene, hogy a törlesztőrészleteik nagyjából megduplázódnának.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels / Andre Furtado)