Módosítanák a készpénzfelvételi szabályzatot az ATM-eknél, mindenkit érinteni fog

A jövőben változhat a készpénzfelvételi limit egy új tervezet értelmében.

2024. szeptember 11., 10:10

Szerző:

Bár ma már egyre több a bankkártyás fizetés, a készpénzre továbbra is szükség van. Az azonban egyre világosabbá válik, hogy a készpénzfelvételi szabályzat módosítására van szükség – számolt be róla az Infostart.

A jelenlegi jogszabályok szerint egy hónapban egy bankszámla tulajdonosa maximum két alkalommal, és összesen 150 forintot vehet fel ingyenesen. Minden további készpénzfelvétel tranzakciós költségeket von maga után.

Az összeg meghatározására egy évtizeddel korábban került sor, akkor a minimálbér, illetve egy átlagos nyugdíj összegéhez igazították, ami 101 500, illetve 103 000 forint volt. Egyértelmű, hogy akkoriban ezeket az összegeket teljes egészében fel lehetett venni ingyenesen, hiszen a meghatározott limit alatt maradtak. Ám azóta az infláció és a gazdasági folyamatok változásai miatt sok esetben már túl alacsonynak tűnik ez a korlát, hiszen az eredeti cél az volt, hogy ha az ügyfél szeretné, akár a teljes béréhez vagy juttatásához is ingyenesen hozzáférjen.

A készpénzfelvétel szabályai januártól változnak

Nemrégiben Vajda Zoltán képviselő egy új törvényjavaslatot terjesztett elő a készpénzfelvételekkel kapcsolatban. A tervezet szerint az ATM-ekből ingyenesen felvehető összegnél a limit emelésére van szükség, ehhez pedig a mindenkori minimálbér lehet irányadó. Jelenleg ez 266 800 forint, a javaslat szerint ekkora összeg felvételét kellene ingyenesen elérhetővé tenni.

Kérdéses, hogy a kormány megszavazza-e az ellenzéki javaslatot, bár a Nemzetgazdasági Minisztérium is túl alacsonynak találja a 150 ezer forintos limitet. Az Index megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium így reagált:

Jelentősen kibővül a készpénzfelvételi lehetőség, ugyanis a lakosságnak 2025 januárjától a bankjegykiadó automaták mellett már a postai ügyfélkiszolgálási pontokon is lehetősége lesz havonta két alkalommal, összességében legfeljebb 150 ezer forintnyi készpénz ingyenes felvételére.

Arra is emlékeztettek, hogy tavaly július óta a lakosságnak már a vásárlással egybekötött készpénzfelvételre is van lehetősége, legfeljebb 40 ezer forint erejéig.

A javaslatról egyelőre nem született döntés, de ez hamarosan változhat. Bár a fiatalok körében a bankkártya-használat, illetve a digitális fizetési lehetőségek a legnépszerűbbek, de az idősebb generációk még mindig a készpénzes fizetéseket részesítik előnyben. A szakemberek szerint számukra továbbra is biztosítani kell, hogy ingyenesen hozzáférhessenek a pénzükhöz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.