Rettenetes forgatókönyvet vázolt fel a Nemzetközi Valutaalap

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusi jelentésében jelentősen rontja a világgazdaság idei várható teljesítményével kapcsolatos előrejelzését – mondta Ceila Pazarbasioglu, az IMF stratégiai, politikai és elemzési osztályának igazgatója a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek az indonéz Bali szigetén rendezett találkozóján vasárnap.

2022. július 18., 14:41

Szerző:

Az emelkedő élelmiszer- és energiaárak, a feltörekvő piacokra irányuló tőkebeáramlás lassulása, a koronavírus világjárvány és a gyengülő kínai gazdasági növekedés az eddig vártnál sokkal nagyobb kihívást jelent a döntéshozók számára – mondta Pazarbasioglu.

„Azt látjuk, hogy válság követ válságot, ami valóban sújtja a világgazdaságot”

– idézte a Bloomberg Pazarbasioglu szavait.

Az IMF áprilisban az Ukrajna elleni orosz háború miatt 4,4 százalékról 3,6 százalékra csökkentette a 2022-re vonatkozó világgazdasági növekedési előrejelzését. Pazarbasioglu vasárnap azt mondta, hogy a júliusban megjelenő új becslésében az IMF jelentősen rontja előrejelzését.

Az IMF július 26-án teszi közzé a világgazdaság idei teljesítményére vonatkozó új várakozását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kisgyerek elhasznált cipőben, 1921-ben Budapesten. Fotó: Fortepan / Library of Congress)

 

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.