Hitelfelvételen gondolkodik? Minden, amit tudnia kell a személyi kölcsönökről

Autóvásárlás, lakásfelújítás, tanulmányút vagy esküvő? Hirtelen elromlott több háztartási gépünk, vagy fontos orvosi kiadásokra hiányzik a fedezet? Gyakran előfordul, hogy személyi kölcsönre van szükségünk. Ha Ön is éppen hitelfelvételen gondolkodik, érdemes jobban megismernie a személyi kölcsönöket és az igénylésük feltételeit is. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy ki vehet és ki nem vehet fel személyi kölcsönt, és azt is, mit érdemes átgondolni a hitelfelvétel előtt.

2022. január 30., 19:45

Szerző:

Mi az a személyi kölcsön?

Egy olyan szabad felhasználású hitelforma, amelynél a bank nem kér ingatlanfedezetet tőlünk. A személyi kölcsön alapja a rendszeres havi jövedelmünk. Mivel szabad felhasználású, ezért bármilyen célra felhasználhatjuk: esküvő finanszírozásra, hiteltörlesztésre, orvosi költségek fedezésére vagy tanulmányok finanszírozására is. Mivel az igénylése egyszerű és nem kell ingatlanfedezetet sem biztosítanunk, így vészhelyzetbeli kiadásokra is bevethetjük.

A személyi kölcsön egyik típusa a gyorskölcsön, ahol az elbírálás rövid és a folyósítás gyors, ezért általában kisebb összegeket kölcsönöz nekünk a bank, rövid futamidővel. Itt nincs szükség személyes kapcsolatfelvételre sem.

Kik igényelhetnek személyi kölcsönt?

Nézzük sorban a feltételeket!

Magánszemély esetén az igénylőnek 18 év felettinek kell lennie (esetenként a korhatár lehet 20-21 év is, banktól függően) és bejelentett magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie.

Szükséges dokumentumok:

  • 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás,
  • folyószámla kivonat (bérátutalásokat tartalmazó, az elmúlt 3 hónapról),
  • személyes okmányok másolata (személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya),
  • közüzemi számla és befizetését igazoló csekkek vagy számlakivonatok,
  • a kiválasztott bank hitelgénylő nyomtatványa.

Vállalkozók esetében a személyes okmányokon kívül szükség van:

  • a vállalkozói igazolványra vagy a tevékenység folytatására kiadott engedélyre, 
  • a legutóbbi mobilszámlára a befizetést igazoló dokumentummal, és
  • két NAV dokumentumra (utolsó üzleti évről szóló jövedelemigazolás és igazolás köztartozás mentességről).

 

Kik nem igényelhetnek?

Nem igényelhetnek személyi kölcsönt a 18 évnél fiatalabb személyek, akik nem rendelkeznek bejelentett magyarországi lakcímmel, lakossági bankszámlával, vagy akiknek nincs még 3 hónapnál régebbi munkaviszonyuk. Ha a fizetés nem éri el a minimálbér összegét és negatívan szerepel valaki a KHR listáján, szintén nem alkalmas személyi kölcsön felvételére.

Kiknek jelenthetnek megoldást a személyi kölcsönök? 

Adósságfelhalmozóknak

Előfordul, hogy valakinek problémába ütközik a felvett hitel visszafizetése. Ezt azonban elkerülheti személyi kölcsön igénylésével. A személyi kölcsön felvételével az összes adósságot egyetlen hitelbe tömörítheti, mindezt rögzített kamatlábbal és futamidővel.

Azoknak, akik nem szeretnének pénzt kérni a rokonoktól vagy a családtól

Sokan testvértől vagy szülőtől kérnek kölcsönt pénzt, mert a családtagok nem számítanak fel kamatot. De a kölcsön kapott pénz felvétele után a kapcsolat sajnos igen kellemetlenné válhat. Ha nem szeretne családon belüli kellemetlenségeket, akkor jobb megoldást jelent a banktól kölcsönzött pénz.

Lakásvásárlást tervezőknek

A lakáshitelek felvételéhez bizony önrésszel is kell rendelkezenünk. Ráadásul lakásvásárláskor egy rakat egyéb költség is jelentkezik, például adók és jogi költségek. Ha nem szeretné az összes megtakarítását elkölteni, akkor érdemes személyi kölcsönt felvenni.

Sürgős orvosi beavatkozásra váróknak

Egy fontos műtéthez, amely akár életmentő is lehet, előfordulhat, hogy magánkórházban szükséges szolgáltatást igénybe vennie Önnek vagy családjának. Mivel a személyi kölcsönök átfutási ideje akár pár óra is lehet, így a hitel jelenthet azonnali segítséget, ha vészhelyzetről van szó.

Esküvő előtt állóknak

Sokszor már évekkel előre gyűjtünk egy esküvőre, vagy akár a családunk is támogathatja ezt a nagy eseményt. De manapság az esküvői kiadások évente egyre nagyobb összegeket ölelnek fel, nem beszélve arról, hogy az is előfordulhat, hogy gyorsan szeretnénk az esküvőnket megszervezni. A személyi kölcsön felvétele megoldást jelent az esküvő költségeire vagy akár a nászútra is.

Mit érdemes nagyon alaposan átgondolni, mielőtt kölcsönt vennénk fel?

A legnyugodtabb akkor lehet, ha alaposan átgondolja a hitelfelvételt. Minden célra és minden pénztárcához megtalálhatja a legmegfelelőbb személyi kölcsönt.

Személyre szabás

Érdemes leülnie egy banki tanácsadóval és közösen megismernie a pénzügyi terhelhetőségét. Ha tisztán látja a pénzügyi helyzetét, akkor kiválaszthatja azt a hitelt, amelyet biztonsággal tud vállalni egy Önnek megfelelő törlesztőrészlet és időtáv vállalásával.

Célnak megfelelő döntés

Legyen a hitel céljának megfelelő! Ugyanis minden célhoz másféle hitelkonstrukció, törlesztőrészlet és futamidő az ideális választás.

Melyik a legjobb termék a piacon?

Számtalan hitelt kínálnak a pénzpiacon, ezért érdemes feltérképezni az összes bank lehetőségeit. Ne sajnálja erre az időt, mert nagy különbségeket találhat. Sok bank kínál kiadványokat a hiteltípusokról, amelyeket célszerű átnézni. Böngéssze át a weboldalakat és kérjen telefonos vagy személyes konzultációt!

A személyi kölcsönök számtalan élethelyzetben lehetnek segítségére. Ha tudatosan átgondolja pénzügyi terhelhetőségét és a célnak megfelelő konstrukció mellett dönt, nyugodtan választhatja ezt a hitelformát.