Kiderült: ilyen hal kerül idén a magyarok karácsonyi asztalára
A magyarok továbbra is a már jól bevált halfajtákért rajonganak.
A 2024-es év a haltermelő extenzív tógazdaságok számára vegyes képet mutatott: a tavalyi évhez hasonlóan, a haltermelők számára az időjárás, különösen a vízminőség és a vízszint ingadozása jelentős hatással volt a termelési folyamatokra. A hazai halgazdaságok ugyanakkor már gőzerővel dolgoznak azon, hogy kiszolgálják a karácsonyi időszakban megnövekedett fogyasztói igényt, a felkészültségük teljes, mivel az őszi lehalászásokra a legalkalmasabb időszak az október és december közötti időszak.
A gazdaságok most inkább a megfelelő létszámú idénymunkás toborzásával vannak gondban, a lehalászás, a válogatás és a szállítás ugyanis komoly erőforrásokat igényel az év ezen időszakában.
Az étkezési ponty és a ragadozó fajok esetében – ide tartozik a magyarok körében közkedvelt szürkeharcsa, az afrikai harcsa és süllő – a megszokott magas minőség a HelloVidék cikke szerint biztosított, a hazai fogyasztók így az idei karácsonyi menü alapanyagát is kiváló minőségű magyar halak közül válogatva vásárolhatják meg. Az év végi ünnepi időszakban a tradicionális szokások kerülnek előtérbe, emiatt még mindig a ponty a legkelendőbb. Az elmúlt években megfigyelt trend várhatóan az idén is megjelenik majd: míg az idősebb generáció inkább az élő halat keresi, a fiatalok az egyre magasabb feldolgozottsági szintű termékeket részesítik előnyben.
Ennyiért kaphatunk idén a halat
A 168.hu korábban beszámolt arról, hogy mennyibe kerülnek majd a különböző halak a boltokban. Listánkból kiderült, hogy
- az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között alakul,
- a szeletelt ponty 3500-4000 forintba kerül majd,
- az afrikai harcsa filéjéért 4000 forint körüli összeget kérnek majd a kereskedők,
- a filézett szürke harcsa kilójának ára pedig 8000-9000 forint között alakulhat az idei szezonban.
Emellett beszámoltunk arról is, hogy a magyarok egy főre jutó halfogyasztása nemzetközi összehasonlításban továbbra is alacsony, mindössze 6,5-7 kilogrammot jelent évente. Ehhez képest az Európai Unió tagállamai átlagban évi 22 kilogrammot fogyasztanak ebből az élelmiszerből, azaz hozzánk képest halat esznek hallal. Persze a magyarok passzivitásának a termelők isszák meg a levét, akiknek a helyzetét még az is nehezíti, hogy a visszafogott hazai fogyasztásnak is több mint harmada az év legvégére koncentrálódik.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Alexas_ Fotos via Pixabay)