Kiderült, mennyibe fog kerülni a hal karácsonykor
Fontos listát osztunk meg, hogy ne úgy kelljen pislognia a karácsonyi bevásárláskor, mint halnak a szatyorban.
Bár sokan tagadják, a karácsony egyik legfontosabb része az ünnepi menü. Hiszen eléggé elképzelhetetlen lenne a szeretet ünnepe töltöttkáposzta vagy halászlé nélkül. Utóbbi legfontosabb alapanyagáról azonban egy nagyon fontos dolog derült ki, mégpedig az ára, amit nem vagyunk restek megosztani olvasóinkkal.
Továbbra sem rajongunk a halért
Ám előtte érdemes pár szót ejteni arról, hogy a magyarok egy főre jutó halfogyasztása nemzetközi összehasonlításban hogyan alakul. Nos, az Agroinform.hu cikkében idézi Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-hal) elnökét, aki szerint ez az adat továbbra is igen alacsony, mindössze 6,5-7 kilogrammot jelent. Ehhez képest az Európai Unió tagállamai átlagban évi 22 kilogrammot fogyasztanak ebből az élelmiszerből, azaz hozzánk képest halat esznek hallal. Persze a magyarok passzivitásának a termelők isszák meg a levét, akiknek a helyzetét még az is nehezíti, hogy a visszafogott hazai fogyasztásnak is több mint harmada az év legvégére koncentrálódik.
Emellett az is beszédes, hogy Magyarországon több mint 25 ezer hektárnyi vízterületen működnek tógazdaságok, a nyár második felében azonban tombolt az aszály, ami elsősorban a vízutánpótlási problémákat okozott, de a vízminőség romlását is előidézte. Emellett a vízhőmérséklet minőségromlást okozott, de fel is gyorsította a halak anyagcseréjét, ami többlettakarmányt igényelt, miközben a halak testtömeg-gyarapodása elmaradt az átlagtól. Egyszóval sem az állatok sem a gazdáik nem érezték magukat olyan jól, mint hal a vízben.
Ennyibe kerül a hal az idén
Na de elég a száraz statisztikából, lássuk inkább a lényeget, hogy mégis mennyit kell szánnunk idén a halakra. Íme a naprakész lista:
- az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között alakul,
- a szeletelt ponty 3500-4000 forintba kerül majd,
- az afrikai harcsa filéjéért 4000 forint körüli összeget kérnek majd a kereskedők,
- a filézett szürke harcsa kilójának ára pedig 8000-9000 forint között alakulhat az idei szezonban.
A hal nem csirke
Végül még egy kis statisztika. Éppen tavaly írtunk arról, hogy Karácsonykor a legtöbben pontyot esznek sülten, rántva vagy halászlé formájában. Az akkori adatok szerint hazánkban csak ebből a halból 12-13 ezer tonnányit tenyésztettek, ám ennek a halmennyiségnek a jókora rész csak idén kerülhet az asztalunkra. A ponty ugyanis 2-3 év alatt nő meg akkorára, hogy eladható legyen. A halászati ágazat pedig hiába próbálkozik a fogyasztás serkentésével, de csak nehezen veszik fel a versenyt a baromfi tenyésztőkkel, ahol egy csirke 40-60 nappal a kikelése után már vágható.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: balizsandrej / Pixabay)