Nem emelkedik a hal ára az ünnepek előtt

Magyarként évente hét kiló halat sem eszünk meg, holott a rendszeres halfogyasztásnak számos előnye van az egészségünkre nézve.

2023. november 15., 14:38

Szerző:

A mediterrán országok lakói, a spanyolok, franciák, portugálok nemcsak az osztrigától és a salátától olyan vidámak és erősek, hanem attól a negyven kiló haltól is, amit fejenként elfogyasztanak egy évben – mondta Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnökségi tagjának, az Aranypont Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: az európai halfogyasztás átlag 20 kg, amitől mi magyarok jócskán lemaradunk a magunk 6,7 kilogrammjával.

Lévai Ferenc szerint a japánok, akik a legtovább élnek az egész világon, évente 80 kilogrammnál is több halat esznek, a szívinfarktust csak hírből ismerik és jóval kevesebb náluk a keringési betegségben szenvedők száma.

Egy fantasztikus biokémiai motor az ember – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy „elképesztő, milyen technikát rakott össze a teremtés vagy az evolúció. De ha nem jó üzemanyagot kap, akkor bizony gyengén teljesít, és ezt nem kell magyarázni senkinek. Sajnos mi itt Magyarországon elég gyengén tápláljuk ezt a motort” – tette hozzá.

Karácsonykor a legtöbben pontyot esznek, sülten, rántva vagy halászlé formájában. Hazánkban 12-13 ezer tonnányit tenyésztenek ebből a halból, de csak kevesen tudják, hogy a ponty három év alatt nő meg akkorára, hogy eladható legyen. A halászati ágazat próbálkozik, de így – magától értetődően – nehezen veszi fel a versenyt a baromfi tenyésztőkkel, ahol egy csirke 40-60 nappal a kikelése után már vágható – mondta Lévai Ferenc.

A beszélgetésben a műsorvezető kitért arra is, hogy

idén az ünnepek előtt levelet kapnak a hazai kereskedők, melyben azt kérik, ne emeljenek a halak árán.

Ezzel kapcsolatban Lévai azt mondta, aki biztosra akar menni, akár már most is megvásárolhatja az ünnepi asztalra szánt halat, karácsonyig tökéletesen eláll a fagyasztóban.

A szervezet törekvései között szerepel a „halpéntek” népszerűsítése is, amely révén legalább hetente egyszer hal kerülhet mindenki tányérjára. Erről is beszélt Lévai Ferenc a Business Class című műsorban, amit itt meghallgathat:

(Kiemelt kép forrása: Pexels)