Jó hír az átalánydíjasoknak: kevesebb lesz a gázszámla

Április negyedike csütörtöktől megváltozik az átalánydíjas ügyfelek gázfogyasztásának elszámolása. 

2024. április 4., 08:39

Szerző:

Nem lesz több kiugróan magas lakossági gázszámla – írja a Világgazdaság. Mintegy százezer átalánydíjas lakossági ügyfelet érint  a rendeletmódosítás, amely szerint a kedvezményes (rezsicsökkentett) áron fizethető földgázt a nyári időszak napjaira egyenletesen elosztja számukra a szolgáltató. A módosítás 2024 áprilisától, a jogszabály megjelenésének másnapjától érvényes. 

A változás lényege, hogy ezentúl napra pontosan kiszámolják az elfogyasztható kedvezményes gázmennyiséget, így előre tudni fogják az átalányosok, hogy mennyi lesz a fizetendő gázszámlájuk. A földgáz ára ezzel nem változik, vagyis háztartásonként ugyanúgy évente 1729 köbméter jár kedvezményesen. Efölött a 7,5-szörös árat kell fizetni – írja a Telex.

Az átalánydíjasok egy része nem tudta mekkora lesz a gázszámla

Eddig ugyanis az volt a probléma – ismertette Bozóky Anita, az MVM kommunikációs igazgatója –, hogy egy adott, mintegy 100 ezer fős felhasználói kör kedvezményes gázmennyisége a tél végére nagyon lecsökkent vagy elfogyott, és kedvezményes árú gázra alig maradtak jogosultak. Ezért azoknak az ügyfeleknek az esetében, akik adott év augusztusától a következő év július végéig tartó gázévben legalább 1729 köbméter gázt használnak fel, ezt a gázmennyiséget naparányosan osztja el az MVM a részszámlákon.

Az MVM-nek 3,3 millió lakossági gázvásárlója van, de ennek harmada átalánydíjas, közülük pedig az említett százezer szembesült a kiugróan magas gázszámlával. Az egyhavi napok számát megosztják az egynapi kedvezménnyel, ez kiszámíthatóbb lesz számukra. A kedvezményes mennyiségig a rezsicsökkentett árat fizetik, afölött a piacit (ami nem azonos a versenypiacival). 

Összességében:

  • a változás az átalánydíjas ügyfeleket érinti;
  • nem lesznek kiugróan magas számlák a tavaszi elszámolás után;
  • a kiosztás automatikus lesz, az ügyfél részéről nem igényel semmilyen intézkedést.

A naparányos elszámolásról, ma este vagy holnap jelenik meg a kormányrendelet. A Világgazdaság kérdésére Németh Szilárd jelezte, hogy bár a fentiek szerint a döntés az állami kézben lévő MVM-re vonatkozik, természetesen általános, országos hatályú.

Németh Szilárd szerint az unió legalacsonyabb áram- és gáztarifát fizetik a magyar családok 

„Számos nyomós érv szól a rezsicsökkentés mellett, a legnyomósabb az, hogy az európai uniós legalacsonyabb áram- és gáztarifát fizetik a magyar családok” – jelentette be Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Mint felidézte, 2012 decemberében nevezték ki erre a posztra, amikor a hazai védett piacon az áram- és a gáztarifák Európában a legmagasabbak voltak. „Emiatt a rezsicsökkentés első két évében végrehajtott számlafaragás még kevés volt, folytatni kellett. 2014-ig az áram, a gáz és a távhő ára is 25 százalékkal csökkent, és ma is ezt az árat fizetjük. Hiába robbant ki azóta háború és szaladtak el a piaci energiaárak. A rezsicsökkentésnek a szociális hatásán kívül pénzügyi és gazdasági hatása is van” – szögezte le. Majd hozzátette: Nem véletlen, hogy jelenleg mi fizetjük az Európai Unióban a legalacsonyabb bruttó háztartási végfelhasználói árat.

 

(Kiemelt képünkön egy gázszámla. Fotó: MSZP XVI. kerületi szervezetének Facebook oldala)

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).