Két nap alatt 166 milliárdot vett ki a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból, kap belőle Mészáros és határon túli vállalkozók is

2020. május 20., 15:14

Szerző:

A kormány a válság elején létrehozta a költségvetés gazdaságvédelmi alapját összesen 1345 milliárd forint értékben. Ám az alapba nem friss pénzt, hanem innen-onnan elvett pénzeket rakott, többek ide került a teljes foglalkoztatási alap a maga 423 milliárd forintjával, de ide pakolták az önkormányzatoktól elvett fejlesztési pénzeket is. A kormányrendelet szerint az alapból munkahely-megtartásra és –teremtésre, kiemelt ágazati programokra, vállalkozások- és családok finanszírozásra lehetne fordítani.

Az elmúlt pár napban összesen 166 milliárd forintot költött el a kormány, ez a teljes alap 12,2 százaléka.

– írja a Népszava.

Múlt péntek éjszaka derült ki, hogy a kormány a Mészáros Lőrincre bízott Budapest-Belgrád vasútvonal építésre az alapból 82 milliárdot emelt ki, így a költségvetésben már betervezett 63 milliárd forinttal együtt csak az idén 145 milliárd forint megy a projektre. 

Hétfő éjszaka a kormány további 83 milliárd forinttal kurtította meg az alapot, a legtöbb pénzt – 36 milliárdot – a külügyminisztérium kapja

határon túli gazdaságfejlesztésre.

Az uniós mezőgazdasági támogatások magyar önrészének kifizetésére 25 milliárdot fordítanak, de jut még 11 milliárd a közúthálózat fejlesztésre, 5,5 milliárd különböző költségvetési intézményeknek és 800 millió forint a sportparkok támogatásra. Kifejezetten gazdaságvédelmi kiadásokra 2,9 milliárdot kap a innovációs tárca a hétfőn eldöntött 83 milliárd forintból.

A kormány mindemellett támogatja egy új, 6000 fős sport és rendezvénycsarnok építését Székesfehérvárpn