Gasztro: 5 perces túrófelfújt,amit mindenki imád

A túrófelfújt nagyon könnyen elkészíthető, csodás illatával, omlós textúrájával és fenséges ízével hamar a család kedvence lesz.

2025. március 13., 15:10

Szerző:

A túró egy savanyított tejtermék, amelyet tej alvasztásával állítanak elő. Eredete az ókori nomád népekig vezethető vissza, akik tejtárolás során véletlenül fedezték fel az alvadási folyamatot. Később a középkori Európában is elterjedt, különösen a közép- és kelet-európai országokban, így Magyarországon is, ahol máig a gasztronómia egyik alapvető összetevője. A túró készítése és fogyasztása hosszú múltra tekint vissza. A sárvári központú Nádasdy család XVI. századi számadásaiban is gyakran előfordul a túró, jelezve, hogy a tejből túrót is készítettek. A túróból készült ínyencségek közül a kedvencünk a túrófelfújt, amely pillanatok alatt elkészül, és garantáltan a család kedvence lesz.

Túrófelfújt receptje

Hozzávalók:

250 g túró
2 tojás
100 g cukor (vagy méz ízlés szerint)
1 csipet só
1 teáskanál vanília kivonat
50 ml tej vagy joghurt
50 ml olaj (vagy olvasztott vaj)
150 g búzadara vagy liszt (zabpehelyliszt is jó)
1 teáskanál sütőpor

A túrófelfújt elkészítése nagyon egyszerű. Tegye a hozzávalókat egy tálba, és egy habverő vagy villa segítségével keverje össze őket.

A masszát öntse egy sütőpapírral bélelt formába.

A sütőt 180 Celsius fokra melegítse elő és körülbelül 30-35 perc alatt süsse aranybarnára a masszát.

A túró sokféleképpen felhasználható: sós és édes ételek egyaránt készülnek belőle. A magyar konyhában népszerű a túrós csusza, a túrós palacsinta és a túró rudi, míg más országokban például piték, sajttorták és tésztafélék alapanyaga. Egészséges fehérjeforrásként is kedvelt, fogyókúrás és sportolói étrendekben is gyakran szerepel. Ráadásul kifejezetten fontos kalciumforrás is. Számos kedvező élettani hatása mellett praktikusságát növeli, hogy édesen és sósan is fogyasztható, rendkívül változatosan elkészíthető alapanyag. Friss és érlelt változatai egyaránt léteznek, és gyakran kombinálják fűszerekkel, tejföllel vagy gyümölcsökkel, így széleskörűen alkalmazható a mindennapi táplálkozásban. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)