Gasztro: Palacsinta, nem csak farsangra
Túróval, lekvárral, kakaóval, vagy csak úgy magában? Akár édes, akár sós, a palacsinta a magyar konyha megkerülhetetlen ínyencsége.
A palacsinta egy világszerte kedvelt étel, amelynek eredete az ókori Rómáig vezethető vissza. A latin „placenta" szó jelentése lepény vagy kalács, és a rómaiak egy lisztből, vízből és sóból készült lepényszerű tésztát sütöttek kerek kövön vagy bronzpajzson. Ez a tészta fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mivel hosszú ideig eltartható volt.
A „palacsinta" szó első írásos említése 1577-ből, a Kolozsvári Glosszákban található. A kifejezés a román „plăcintă" szóból származik, amelynek jelentése lepény vagy lángos, és végső soron a latin placenta szóból ered. Eredetileg vastag lepényt jelentett, de a magyar konyhában a vékony tésztájú változat terjedt el.
A palacsinta sokoldalúsága és egyszerű elkészítése miatt a magyar konyha egyik kedvelt desszertje, amely számos variációban és töltelékkel készíthető el.
Magyaros palacsinta
Hozzávalók
20 dkg liszt
2 db tojás
3 dl tej
2 dl szénsavas ásványvíz
1 csipet só
0,75 dl olaj (a tésztába)
Kevés olaj a sütéshez
A tojásokat egy tálban kissé felverjük.
Hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd fokozatosan belekeverjük a tejet és a szénsavas ásványvizet, hogy csomómentes tésztát kapjunk.
Beleöntjük a 0,75 dl olajat, és alaposan elkeverjük.
A tésztát 15 percig pihentetjük.
Egy serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, felhevítjük, majd egy merőkanálnyi tésztát öntünk bele, és egyenletesen eloszlatjuk.
Közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
A palacsintát tetszés szerint tölthetjük lekvárral, túróval, kakaóval vagy más töltelékkel.
Túrós töltelék
Hozzávalók
500 g tehéntúró
2 evőkanál cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
1 csomag vaníliás cukor
Reszelt citromhéj (opcionális, de ízesíti a tölteléket)
Egy tálban keverjük össze a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.
Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, hogy krémes állagú tölteléket kapjunk.
Ízlés szerint édesítsük további cukor hozzáadásával.
A kész tölteléket kenjük a palacsintákra, majd tekerjük fel vagy hajtsuk össze őket.
A túrós töltelék variálható mazsolával, tejföllel vagy akár tojással is, hogy még gazdagabb ízvilágot érjünk el.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)