Februártól újabb üzemanyag árrobbanás fenyeget

Az Európai Unió által bevezetett, orosz nyersolaj importot szabályozó szankciók már december 5-től tiltják a tengeri behozatalt. Február 5-től pedig az orosz olajtermékek behozatalát tiltják majd a szankciós szabályok – ez pedig jelentősen megváltoztatja Európa dízelellátását. 

2023. január 17., 08:45

Szerző:

Mivel Európa nagymértékben függ az orosz gázolajimporttól, az elemzők szerint a február 5-i tilalom várhatóan növelni fogja az üzemanyag haszonkulcsát. A gázolaj nyeresége, melyet egy finomító a nyersolaj gázolajjá finomításából szerez, az év első felében 38 dollár (azaz a cikk írásakor körülbelül 13 ezer forint) lesz hordónként. A Reuters számításai szerint ez több, mint a kétszerese a korábbi átlagoknak.

„Az európai gázolajimport átlagosan napi 700 000 hordó volt eddig idén, ami 2021 márciusa óta a legmagasabb érték, ez pedig annak volt köszönhető, hogy a brüsszeli szankció előtt a kereskedők igyekeznek feltölteni a készleteiket. (...) Európa növelte gázolajimportját Ázsiából és a Közel-Keletről, és ez a két régió várhatóan a tilalom életbelépése után az orosz kivitel nagy részét fel is fogja tudni vásárolni” – foglalja össze az Index.

Itthon a részleges mentesség nem sokat segít

Magyarország esetében a haza szükségletek kielégítésére nem  elegendő az itthon finomított dízelmennyiség, így az ország importra szorul, ugyanakkor nem túl jó hír, hogy az Orbán-kormány által kiharcolt olajembargó alóli részleges mentessé csak az orosz tengeri exportra vonatkozik, a vezetékes szállításokra nem. Februártól nem csak az import, hanem az orosz olajtermékek továbbértékesítését is tiltják majd. 

Korábban Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az Indexnek azt mondta, már a jogszabályi kötelezettség előtt is igyekszik az európai piac felkészülni erre a helyzetre. Szerencsére az átállásra biztosított türelmi időnek köszönhetően nem egyik pillanatról a másikra kell új importútvonalakat találni, ezért reménykedhetünk abban, hogy Európa elébe megy a dízelárrobbanásnak. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy úriember feltölti az autóját a Hofstad egyik benzinkútjánál. Fotó:
Ramon van Flymen / ANP MAG / ANP via AFP)