Felmérés: sötéten látják a jövőt a magyarok

A lakosság, de a vállalkozók bizalma is csökken. 

2022. május 23., 09:57

Szerző:

Csak a koronavírus-járvány kezdetekor, illetve tíz évvel ezelőtt volt rosszabb a nemzetgazdaság jövőjének megítélése, mint idén májusban – derül ki a GKI Gazdaságkutató felméréséből, írja az rtl.hu.

A bizalmi indexek az üzleti szférában és a lakosság körében is csökkentek az előző hónaphoz képest, ugyanakkor a kereskedelemben, bár apró lépésekkel, de harmadik hónapja emelkedik a bizalom. Leginkább a nemzetgazdaság jövőjének megítélése romlott, mely az elmúlt tíz évben csak a Covid-járvány kezdetekor és a 10 évvel ezelőtti, Széll Kálmán terv idején volt rosszabb. Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága az áprilisi csúcshoz képest minden ágazatban csökkent, de így is több a bővítést, mint a csökkentést tervező cég.

A lakosság munkanélküliségtől való félelme az áprilisi csökkenés után májusra jelentősen emelkedett. A cégek áremelési törekvése minimálisan csökkent, de így is sokkal erőteljesebb a márciusinál.

A fogyasztók inflációs várakozása az áprilisi gyengülés után májusban megint erősödött. A gazdaság jövőbeli helyzetét a háború kitörése óta a vállalatok és az emberek is nagyon sötéten látják, ez májusra pedig csak tovább nőt. 

A lakosság a saját pénzügyi helyzetét az áprilisinál sokkal rosszabbnak érezte, és kevesebb lehetőséget látnak az emberek nagyértékű tartós fogyasztási cikkek vásárlására is.

 

(Kiemelt kép: A magyar kormány Újraindítjuk a gazdaságot feliratú plakátja a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton. A plakát a pandémia járvány okozta gazdasági károk egyhítéséért megtett intézkedéseket hirdeti. MTVA/Bizományosi: Róka László)