Dr. Végzet szerint brutális adósságválság következhet be

A válságjóslatainak pontossága miatt dr. Végzetként is ismert Nouriel Roubuni sztárközgazdász szerint globális adósságválság lesz, ami még idén bekövetkezhet.

2022. október 7., 15:28

Szerző:

Az év végéig olyan válság alakulhat ki, amely egyesíti magában a hetvenes évek stagflációját a 2008-as pénzügyi válsággal. Ezt jósolja a Project Syndicate portálon Nouriel Roubini – más néven dr. Végzet –, aki az elsők között jelezte a 2008-as válságot, írta a hvg.hu.

Roubini szerint az adósságválság már itt van. Írása szerint a pandémia idején a kormányok és a jegybankok igyekeztek maximálisan megóvni a gazdaságot és a családokat a negatív következményektől, ezért öntötték a pénzt a piacra. A szállítási láncok viszont nagyon meggyengültek, majd erre rátett egy lapáttal az orosz-ukrán háború miatti elszálló energiaárak. Roubini azt írta, hogy az USA-ban még nincs recesszió, de afelé tart.

A világgazdaság belecsúszik a stagflációba, amelyet tovább súlyosbít az elöregedés a fejlett világban, a bevándorlás korlátozása , az amerikai és a kínai gazdaság szétválasztása és a geopolitikai válság. Valamint azt is problémaként rótta fel, hogy a kormányok és a munkaadók egy része nem tud ellenállni a dolgozók béremelési követeléseinek, és ez növeli a költségvetés hiányát. 

Szerinte a tőzsdéken csökkeni fognak a részvényárfolyamok, a kötvények kamatai pedig nőnek. Emiatt pedig nőni fog a feszültség az adósságpiacon, emelkednek a hosszú lejártú állatkötvények hozamai. „A nagyon eladósodott cégek, bankok, háztartások és államok bajba kerülnek. A válság már itt van” – zárta sorait dr. Végzet.

Nem ez az első vészjóslata

A közgazdász július végén arról beszélt, hogy hosszú és mély gazdasági világválság elé nézünk, amit senki nem akar majd elhinni, hogy megtörténhet és ebből még nagyobb baj lesz. „Számos oka van annak, hogy súlyos recesszió, súlyos adósság- és pénzügyi válság várható” – nyilatkozta Roubini Macro a Bloomberg TV-nek, az okok között megemlítve a világjárvány nyomán kialakult, történelmi magasságokba szökő adósságrátát és a fejlett gazdaságok adósságait, amelyek szerinte tovább fognak nőni.

(Kiemelt kép: Nouriel Roubini. Fotó: Emrah Yorulmaz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)