dr. Végzet: Végzetes gazdasági válság szakad a nyakunkba

A válságjóslatainak pontossága miatt dr. Végzetként is ismert Nouriel Roubuni sztárközgazdász szerint hosszú és mély gazdasági világválság elé nézünk, amit senki nem akar majd elhinni, hogy megtörténhet és ebből még nagyobb baj lesz.

2022. július 28., 11:41

Szerző:

A '70-es évek és a 2008 gazdasági válságianak legrosszabb elemeit ötvöző stagflációs adósságválság elé néz a világ – mondta Nouriel Roubini, aki az elsők között jelezte a 2008-as válságot. Roubini szerint téveszméket kerget, aki enyhe és gyors lefolyású recesszióban bízik. 

„Számos oka van annak, hogy súlyos recesszió, súlyos adósság- és pénzügyi válság várható” – nyilatkozta Roubini Macro a Bloomberg TV-nek, az okok között megemlítve a világjárvány nyomán kialakult, történelmi magasságokba szökő adósságrátát és a fejlett gazdaságok adósságait, amelyek szerinte tovább fognak nőni. Szerinte ez eltér az 1970-es évektől, amikor az adósságráta alacsony volt a stagfláció, azaz gazdasági növekedés stagnálásának és a magas infláció kombinációjának ellenére is. A 2008-as pénzügyi válságban viszont az eladósodáat a hitelválság és a keresleti sokk miatt alacsony infláció vagy defláció követte. 

„Ezúttal azonban a stagflációs negatív aggregált kínálati sokkkal és történelmi szinten magas adósságaránnyal kell számolnunk”

– mondta Roubini.

„A korábbi recessziókban – mint például a legutóbbi kettőben –, masszív monetáris és fiskális lazítást alkalmaztunk. Ezúttal a monetáris politika szigorításával megyünk bele a recesszióba. Nincs költségvetési mozgásterünk” – vázolta fel a helyzet kilátástalanságát dr. Végzet. A másik különbség  a 2008-as válsághoz képest az Roubini szerint, hogy akkor a pénzügyi szektor összeomlása váltotta ki a recessziót, most viszont fordítva: a recesszió fogja bedönteni a pénzügyi szektort. 

(Kiemelt képünk: Nouriel Roubini. Fotó: Alexey Kudenko / Sputnik / AFP)