Gyere hozzánk, fiatal! Így csalogatják a bankok a frissen felvett diákokat

Százezer fölé nőtt azok száma, akiknek kiemelt segítséget nyújthat a megújult diákhitel rendszer.

2023. július 27., 09:29

Szerző:

A felsőoktatásba most felvett hallgatók új rendszerben igényelhetnek Diákhitelt. A pályázaton számlavezetésre kiválasztott pénzintézetek egymással komoly harcot vívnak, a számos kötelező kedvezményen felül extra konstrukciókat is kínálnak, amelyek nemcsak a diákéveket, de a családalapítást, az új otthon megteremtését is segíthetik – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Tegnap este óta tudható, hogy a több mint 126 ezer jelentkezőből hányan pályáztak sikeresen valamelyik felsőoktatási intézménybe. A jelentkezők száma 27 százalékkal nőtt az idén, ezen belül 34 százalékkal, százezer fölé nőtt azok száma, akik még nem rendelkeznek korábbról diplomával, azaz a pályakezdő fiatalok között is nagyobb az érdeklődés a felsőoktatás iránt.

Ők azok, akik számára a tanulmányok folytatásához kiemelt segítséget nyújthat a szintén megújult diákhitel rendszer. Az eddigi tapasztalatok szerint tanévenként 8-10 ezer hallgató igényel diákhitelt, az elmúlt évben a tanulás melletti jövedelmet biztosító, szabadfelhasználású Diákhitel1 konstrukcióban 108 ezren voltak.

Négy banknál nyitható számla

A következő tanévtől új Diákhitel1 csak Diákhitel Számlára (Diákszámla) igényelhető. A hitelt folyósító Diákhitel Központ pályázat alapján választotta ki azt a négy pénzintézetet - Erste Bank, Gránit Bank, MBH Bank, OTP Bank -, akik előre meghatározott, egységes feltételek mellett vállalták a Diákhitel Számlák vezetését a felsőoktatásban tanulók számára – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Fontos tudni, hogy a többféle kötelező és opcionális díjkedvezményt biztosító új számlakonstrukciót nem csak új, hanem régi diákhitelesek (aktív és passzív jogviszonyban lévők is) is igényelhetik, diákhitel szerződés nélkül. A tanulmányok befejezését követően már törlesztési szakaszban lévő korábbi diákhitelesek számára ugyanakkor a kedvezményeket nyújtó számla nem nyitható meg.

Az ingyenes utalás a legnagyobb újdonság

A Diákhitel Számla nyitását a diakhiteldirekt.hu felületen lehet elindítani, itt kell kiválasztani, melyik banknál akarja a hallgató megnyitni a számláját. A hallgatói hitelszerződés megkötését követően a kiválasztott bank keresi majd meg az ügyfelet a számlanyitás részleteivel.

A Diákhitel Számlák esetében a feltüntetett bankok:

  • a számlavezetést
  • a bankkártya éves díját,
  • az internetbank, a mobilapplikáció, a telefonbank (személyes megjelenés nélküli ügyintézés) használatát,
  • az elektronikus átutalásokat,
  • és a folyószámla megszüntetését ingyenesen biztosítják ügyfeleik számára.

A fentiek kapcsán Gergely Péter jelezte: a bankoknál eddig is elérhető hagyományos, diákoknak kínált számlacsomagok is általában tartalmazták az ingyenes számlavezetést és bankkártyát, valamint az elektronikus csatornák ingyenes igénybevételét, ám az átutalások díjmentessége csak az új Diákhitel Számlákkal érhető el.

Emellett a bankok olyan egyéb kedvezményeket is biztosíthatnak, amelyek, ha nem is egyből, de a későbbiekben jól jöhetnek – hívta fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Kedvezményeket kaphat a Diákhitel Számlával rendelkező ügyfél például az értékpapír számla vezetési díjból, kedvezményesen köthet biztosítást, vagy épp kedvezőbb feltételek mellett köthet lakáshitel-szerződést a számlavezető bankjánál.

(Kiemelt képünk: illusztráció. MTI/Bruzák Noémi)

 

A járműipar komoly nehézségekkel küzd, amiből következően szárnyra kaptak olyan hírek, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz elhalasztaná a hatalmas méretű gyárberuházását, egyesek pedig tényként kezelik, hogy a cég már le is tett arról, hogy megduplázza hazai gyártókapacitását.