Sokat változik az egyetemi felvételi az idei évtől

Ma magyar, holnap matematika, szerdán pedig történelemmel folytatják a diákok az írásbeli érettségiket.

2023. május 8., 08:57

Szerző:

Bár hivatalosan már pénteken elkezdődtek az idei érettségik nemzetiségi nyelv és irodalomból, a nagyobb tömeget érintő magyar nyelv és irodalom írásbelikkel ma reggel 9 órakor kezdik meg az érettségi vizsgákat a diákok. Kedden matematikára, szerdán történelemre kerül sor. A többi tárgyból pedig május 26-ig írásbelizhetnek, míg az emelt színtű szóbeliket június 7-14. között, a középszintűeket pedig 19-30. között tartják.  

Összesen hetvennégyezer végzős diák középiskolás diák vizsgázik, és harminchétezren tesznek előrehozott, javító, pótló vagy szintemelő vizsgát – közölte az Oktatási Hivatal. 

Az írásbeli érettségik hivatalos megoldásait mindig másnap teszik közzé az Oktatási Hivatal honlapján.

Idéntől megszűnik a központi minimum ponthatár, az intézmények saját minimumot szabhatnak meg, ez főként a kevésbé népszerű egyetemeket segítheti, eddig ugyanis az ötszáz pontos felvételi rendszerben osztatlan képzésre vagy alapképzésre kétszáznyolcvan pont alatt, míg felsőoktatási szakképzésre kétszáznegyven pont alatt nem lehetett bekerülni.  

Jövőtől az intézmények maguk dönthetnek arról is, hogy milyen teljesítményre vagy körülményre adnak a jelentkezőknek plusz száz pontot, hogy mely ötödik tantárgy középiskolai és érettségi eredményét számítják be, mely két érettségi vizsgaeredményét kérik, és hogy milyen nyelvtudást várnak el a hallgatóktól, illetve maguk szervezhetik meg az ehhez szükséges képzéseket is.  

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.