Sokat változik az egyetemi felvételi az idei évtől

Ma magyar, holnap matematika, szerdán pedig történelemmel folytatják a diákok az írásbeli érettségiket.

2023. május 8., 08:57

Szerző:

Bár hivatalosan már pénteken elkezdődtek az idei érettségik nemzetiségi nyelv és irodalomból, a nagyobb tömeget érintő magyar nyelv és irodalom írásbelikkel ma reggel 9 órakor kezdik meg az érettségi vizsgákat a diákok. Kedden matematikára, szerdán történelemre kerül sor. A többi tárgyból pedig május 26-ig írásbelizhetnek, míg az emelt színtű szóbeliket június 7-14. között, a középszintűeket pedig 19-30. között tartják.  

Összesen hetvennégyezer végzős diák középiskolás diák vizsgázik, és harminchétezren tesznek előrehozott, javító, pótló vagy szintemelő vizsgát – közölte az Oktatási Hivatal. 

Az írásbeli érettségik hivatalos megoldásait mindig másnap teszik közzé az Oktatási Hivatal honlapján.

Idéntől megszűnik a központi minimum ponthatár, az intézmények saját minimumot szabhatnak meg, ez főként a kevésbé népszerű egyetemeket segítheti, eddig ugyanis az ötszáz pontos felvételi rendszerben osztatlan képzésre vagy alapképzésre kétszáznyolcvan pont alatt, míg felsőoktatási szakképzésre kétszáznegyven pont alatt nem lehetett bekerülni.  

Jövőtől az intézmények maguk dönthetnek arról is, hogy milyen teljesítményre vagy körülményre adnak a jelentkezőknek plusz száz pontot, hogy mely ötödik tantárgy középiskolai és érettségi eredményét számítják be, mely két érettségi vizsgaeredményét kérik, és hogy milyen nyelvtudást várnak el a hallgatóktól, illetve maguk szervezhetik meg az ehhez szükséges képzéseket is.  

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.