Bod Péter Ákos tudja az infláció okát

Az MNB volt elnöke azt is megmagyarázta, miért aggódnak most kevésbé az infláció miatt a jegybankárok.

2021. október 26., 12:55

Szerző:

Bod Péter Ákos a Portfolion elemezte, hogy miért szabadult el az infláció. A közgazdász állítása szerint jelenleg számos iparágban két számjegyű termelői árindexet mérnek, ami azért is rossz, mert már most is messze van az elfogadhatótól a fogyasztói ár növekedésének szintje.

A szakember szerint a világ számos országából jelentik, hogy a termelés akadályairól készített vállalati felmérésekben a kereslethiányt a lista éléről hosszú idő óta először igazi szűkösségek szorították le: alkatrészek, alapanyagok és főként a munkaerő hiánya. A britek ezekben a hetekben drámai módon találkoztak az áruhiánnyal: sorok álltak a benzinkutaknál, kifogyott az élelmiszer a boltokban, nem jön a villanyszerelő, hentesek híján el kell pusztítani a sertést, kamionsofőr-hiány miatt veszélyben a karácsonyi játék és a mélyhűtött pulyka. 

A hiány önmagában is baj. Kellemetlen a fogyasztónak, termelőnek, rontja a gazdasági folyamatok tervezhetőségét, korrupcióra és a fair megoldások kerülésére ösztönöz. Ráadásul a kereslettől jelentősen elmaradó kínálat nyomán emelkednek az árak: a sok pénz "üldözi" a kevés árut – állítja Bod Péter Ákos.

Szerinte nem ad felmentést a magyar infláció elszabadulására, de tény, hogy az amerikai, brit, német fogyasztói árak is gyorsan nőnek, részben közös körülmények hatására. 

A meglepően gyors árnövekedés nem intézhető el azzal, hogy most csupán visszakorrigálódnak a tavaly mérséklődő árak. Az infláció gond, de mélyen fekvő bajok indikátora is. Érdekes, hogy döntéshozói körökben a legutóbbi időkig kisebb aggodalmat okozott a pénzromlás, mint ami indokoltnak látszik.

A monetáris hatóságok számára ugyan kiemelt jelentőségű az inflációs mutató, de áremelkedés és áremelkedés között tesznek különbséget: a fellépő alkatrészhiány, egy sor egyszerinek mondható termelési gond, átmeneti szűk keresztmetszet azt sugallja, hogy ez múlékony jelenség.

A kínálat kereslettől való jelentős elmaradása miatt szállnak el az árak, ugyanakkor az érintett gazdaságokban a jegybankoknak fontos maginflációs mutató kevésbé ugrott meg, így lehetséges, hogy a vezető országok jegybankárjai most kevésbé aggódnak az árnövekedés miatt, mint a közvélemény – állítja Bod Péter Ákos.

A szerző szerint érdemesebb berendezkedni arra, hogy a következő ciklus-szakasz alatt kínálati oldali okokból további erőteljes árszintemelő nyomások érkeznek. Ekkor

csínján kellene bánni a keresletélénkítéssel, vagyis azzal az eszközzel, amelyre a politika olyan gyorsan rákapott, és amelyet a nagyközönség a felelős, szociálisan érzékeny kormányzás szinonimájának gondol. 

"Nem lesz könnyű ezt a megszokást feladni. Pedig máskülönben még több és még erőteljesebb hiányjelenségekkel leszünk kénytelenek együtt élni" – véli a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

(Kiemelt kép: Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a Portfolio gazdasági konferenciáján a budapesti Sofitel hotelben 2015. október 1-jén. MTI Fotó: Soós Lajos)