Közölték: ők kapnak béremelést

A rendvédelmi szervek béremelése is megérkezett.

2024. február 7., 11:42

Szerző:

A Belügyminisztérium parlamenti titkára, Rétvári Bence szerdán közölte, hogy a rendőröknek is megérkezett a béremeléstájékoztatott a Pénzcentrum. 

Rétvári közleményében azt írta, január elsejével 56 ezer hivatásos állományú rendvédelmi dolgozó illetménye emelkedett bruttó 79 500 forinttal. A megemelt fizetést első alkalommal február első napjaiban utalták át a rendvédelmi dolgozóknak. Hozzátette, a hivatásos állomány másfél évvel korábban már részesült bruttó 116 ezer forint illetményemelésben, ezt követte a mostani.

Hány munkavállalót érint a béremelés?

A parlamenti államtitkár kiemelte, hogy a fizetésemelés hogy az illetményemelés a hivatásos rendvédelmi állomány több mint 56 ezer tagját érinti: rendőröket, terrorelhárítókat, tűzoltókat, börtönőröket, idegenrendészeti dolgozókat. Az emelést követően egy pályakezdő tiszthelyettes, aki 2022-ben 267 ezer forintot keresett, most 463 ezer forintot kap, egy pályakezdő tiszt, aki korábban 393 ezer forintot vitt haza, most már 589 ezer forintot keres - ismertette az államtitkár. Rétvári emlékeztetett: a tiszthelyettesi átlagilletmény 582 086 forintra, a tiszti átlagkereset 710 455 forintra emelkedett – olvasható a Pénzcentrum honlapján.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a rendvédelmi dolgozók anyagi és erkölcsi elismerése is kiemelten fontos. „Köszönet és megbecsülés illeti a rendvédelmi szervek dolgozóit, akik nap, mint nap a magyar emberek védelme és biztonsága érdekében veszik fel a szolgálatot”

Korábban az államtitkár így nyilatkozott: Magyarország „a béke és biztonság szigete”, ehhez a biztonsághoz, ehhez a rendhez viszont a rendvédelmi dolgozók munkája is szükség volt. „Így értük el, hogy ma már Magyarország a világ húsz legbiztonságosabb országa közé tartozik”. Kiemelte: a bajban mindig számíthattunk a rendvédelmi dolgozókra, ezért a rendvédelmi dolgozók is számíthatnak a kormányra.

Korábban Pongó Géza,a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára a Magyar Hangnak így nyilatkozott: „Az előremenetelünket, későbbi nyugdíjunkat is meghatározó alapbérhez ezúttal sem nyúlt a Belügyminisztérium, hiába kérik tőlük évek óta a szakszervezetek.” A legnagyobb problémának azonban azt látja, hogy a rendvédelmi igazgatási dolgozók, a közismertebb nevükön riaszosok és Munka törvénykönyve (Mt.) szerinti munkavállalók nem kaptak a bérpótlékból a rendőrségnél. 

Ugyanezt a problémát emelte ki Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke is. A katasztrófavédelemnél becslése szerint hétezer hivatásos vonuló tűzoltó dolgozik, és mellettük több ezren lehetnek a főként adminisztrációs területen, de a vízügyben dolgozó riaszosok is.  Ez – az igazságtalanságon túl – azért is probléma szerinte, mert idővel elvándorláshoz vezet: egy vízügyi mérnök szakember a rendvédelmi bér többszörösét keresi meg a piacon – olvasható a lapban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP)